Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Elképesztő dolog derült ki a neandervölgyiekről

Olaszországban talált leletek alapján jutott erre az eredményre egy nemzetközi kutatócsoport.
Tüzet használt az eszközkészítéshez a neandervölgyi ember mintegy 171 ezer évvel ezelőtt - állapította meg Olaszországban talált leletek alapján egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) mutatta be.    

A kutatók szerint a fa mindig is népszerű anyag volt az  eszközök és fegyverek elkészítésében, mivel kéznél volt és könnyen  formálható. A tudósok leírása szerint gyakoriak voltak az egyik végükön lekerekített, a másikon kiélesített, méteres hosszúságú  botok, melyek ásóbotként és fegyverként is használatosak voltak. Ilyen botokat találtak a Közép-Olaszországban lévő Poggetti Vecchi  lelőhelyen, ahol már korábban is előkerültek a neandervölgyi  emberhez köthető tárgyak.  

A botok vizsgálatakor megállapították, hogy puszpángból, egy különösen kemény fából készültek. Azt is felfedezték, hogy hegyük  elszenesedett. Több bot is ugyanúgy szenesedett el, ami arra utal,  hogy szándékosan égették meg: valószínűleg a makacs kérget akarták  eltávolítani így róla - olvasható a Phys.org  tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.  

A kutatócsoport 170 ezer évvel ezelőttre tette az eszközök  keletkezésének idejét, tehát a középső paleocén korra, amikor a  térségben a neandervölgyi faj volt a domináns. Vágásokat és  barázdákat is felfedeztek rajtuk, ehhez valószínűleg kőeszközöket használtak a neandervölgyiek. 

A leletek a legrégebbi bizonyítékai annak, hogy a neandervölgyi  ember tüzet használt és hogy a csoport nőtagjai eszközöket  használtak. A modern vadászó-gyűjtögető csoportban a nők voltak  azok, akik ásóbotokat használtak. Ezt a sokoldalúan használható eszközt minden modern vadászó-gyűjtögető társadalom használta.   

A Poggetti Vecchi lelőhelyen a fa botokat kőeszközök és  csontfosszíliák mellett találták, utóbbiak erdei őselefántok  (Palaeoloxodon antiquus) maradványai voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sötét bőrű, kék szemű lehetett a britek őse

Sötét bőrű, kék szemű lehetett a britek őse
A DNS-minta vizsgálatának eredménye azt az elméletet erősíti, hogy a világos bőrű modern európai… Tovább olvasom