Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

A nők agya fiatalabb, a férfiaké idősebb valódi koruknál

A női agy kora átlag 3,8 évvel volt fiatalabb, mint a nők valódi kora, a férfiak agya 2,4 évvel volt idősebb valódi koruknál.
A nők agya mintegy három évvel fiatalabb a férfiakénál - mutatták ki Washington Egyetem kutatói, akik szerint ez magyarázatot adhat arra, hogy miért marad hosszabb ideig mentálisan élesebb a nők agya, mint a férfiaké.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a kutatók 205 ember agyát tanulmányozták PET képalkotó eljárással, hogy megtudják hogyan használja fel agyuk a cukrot az úgynevezett aerob glikolízis folyamatban, ez az energiatermelő folyamat az agy fejlődését táplálja, ám a kor előrehaladásával folyamatosan csökkenő módon.
    
Húsz és 82 év közötti 121 nő és 84 férfi agyát figyelték meg a képalkotó eljárással, hogy megmérjék az oxigén és a glükóz áramlását az agyban és meghatározzák, mekkora mennyiségű cukrot használ fel az aerob glikolízis az agy különböző területein.
    
A férfiak korát és agyuk anyagcsere adatait betáplálva mesterséges intelligencia algoritmusát használtak ahhoz, hogy kapcsolatot találjanak a kor és az agy anyagcseréje között. Utána a kutatók az algoritmushoz hozzáadták a nők agya anyagcseréjének adatait és utasították a programot, hogy számolja ki minden egyes nő agyának életkorát az anyagcsere alapján.
    
Az algoritmus számításai szerint a női agy kora átlag 3,8 évvel volt fiatalabb, mint a nők valódi kora.
    
A számításokat fordítva is elvégezték: a női adatokkal betáplált algoritmusnak a férfiak agya anyagcsere adatainak hozzáadásával kellett kiszámolnia a férfiak korát. A férfiak agya 2,4 évvel volt idősebb valódi koruknál.
    
A női agy viszonylagos fiatalsága érzékelhető volt a legfiatalabb, húszas éveikben járó résztvevők körében is - hívták fel a figyelmet a szakemberek.
    
"Most kezdjük megérteni, hogy a nemekkel kapcsolatos különféle tényezők milyen hatással vannak az agy korosodására, és ez hogyan hathat a különféle neurodegeneratív betegségekre" - hangoztatta Manu Goyal, a tanulmány egyik szerzője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó"

Egyre kékebb lehet a
A hőmérséklet emelkedésével a világ vizeinek színe egyre kékebb lesz a kutatók szerint. Tovább olvasom