Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A diétáa üdítő nem növeli a cukorbaj kockázatát

A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem növelik a cukorbetegség kockázatát a diétás üdítők és más, mesterséges édesítőszerrel készült italok - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói.
 
A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a cukrozott italok diétásakkal való helyettesítése egészséges alternatívát jelent.

Frank Hu és munkatársai 40 ezer férfi 1986 és 2006 közötti követéses vizsgálatának adatait elemezték. A két évtized során a résztvevők rendszeresen töltöttek ki kérdőíveket egészségi állapotukról és étrendjükről. Utóbbi azt is tartalmazta, hogy milyen édesítőszert tartalmaztak italaik, és milyen mennyiségben fogyasztották azokat.

A tanulmány folyamán a követésbe bevont férfiak 7 százalékánál fejlődött ki diabétesz. Azok a férfiak, akik naponta ittak cukrozott üdítőt, 16 százalékkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyet. Az összefüggést elsősorban a szénsavas cukrozott italokra találták érvényesnek, a cukortartalmú gyümölcsleveket fogyasztók embereknél nem találták emelkedettnek a diabétesz kockázatát.

A napi rendszerességgel fogyasztott - akár koffeinmentes - kávé esetében is kisebb volt a cukorbetegség valószínűsége, vélhetően a kávé antioxidáns és ásványi anyag tartalma miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pókok: van, ahol a hím eszi meg a nőstényt

Uruguayi biológusok furcsa kivételt fedeztek fel az állatvilágban: létezik egy pókfaj, amelynél nem… Tovább olvasom