Tízforrás Fesztivál

2014.07.11. 11:42

Széchenyi faluja is csatlakozott a Fertő-parti rendezvényhez

Idén különleges programmal csatlakozik a hegykői központú Tízforrás Fesztiválhoz Nagycenk.

kisalfold.hu


Széchenyi falujába elsősorban a komolyzene kedvelőit várják, de lesznek túrák és képzőművészeti kiállítás is.

Kiemelkedik a sorból az egyedi hangzású Szent Efrém Férfikar koncertje. „Minden koncert spirituális, lelket átmosó, tisztító élmény a Szent Efrémmel, hallgatóként és énekestársként egyaránt! Teljesen elvarázsol, mikor köztük állok, énekelek, s szárnyaikra vesznek a férfihangok, mint megannyi kerub és szeráf..." – így vall a Nagycenken szombaton 19 órakor fellépő férfikarról Sebestyén Márta.

Országos zarándoklat egyik állomása Nagycenk, a kórus az Ybl Miklós által tervezett templomokat járja végig. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon volt az első, és 2015 januárjában lesz az utolsó stáció.

Az akvarellek frissek és szépek. Horváth László és Giczy János a kiállítás rendezése közben. Fotó: Magasi

Az akvarellek frissek és szépek. Horváth László és Giczy János a kiállítás rendezése közben. Fotó: Magasi

– Idén van Ybl Miklós születésének 200. évfordulója. Nagyszerű megemlékezésnek tartom az általa tervezett templomokat érintő „koncertzarándoklatot" – mondja Csorba János nagycenki polgármester.

– Más programokkal is színesítjük a hegykői Tízforrás Fesztivál kínálatát, hiszen idén ünnepeljük a kívül-belül felújított templomunk felszentelésének 150. évfordulóját. Egy kisebb orgonafesztivállal is készülünk, három fiatal orgonaművész, Kiss Zsolt, Kuzsner Péter és Kováts Péter ad koncertet július 13-án, 15-én és 17-én 19 órakor ugyancsak a nagycenki templomban.

A Horváth és Lukács Galériában Rajzok, vázlatok, akvarellek az elmúlt évtizedekből címmel Giczy János festő- művész munkáiból nyílik kiállítás szombaton 20 órakor. – Ezzel a hatvan, kiállításra kerülő alkotással a kezdeteket szeretnénk bemutatni. Elsősorban azt, hogy miként alakultak ki azok a szakrális motívumok, amik ma Giczy János munkásságát jellemzik – részletezi Horváth László, a galéria tulajdonosa.

A kiállítás a Tízforrás Fesztivál ideje alatt lesz látogatható a galéria nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig 9–17 óráig, szombaton 9–13-ig.

A programok a Szent Efrém Férfikar koncertjét kivéve ingyenesek. Bővebb információ található a www.nagycenk.hu honlapon.

Alkonyi és hajnali túrák
Újdonságnak számítanak a hársfasoron és a kastélyparkban más-más napszakokban Huiber Edit történész által vezetett túrák is. Július 11-én 18.30-kor alkonyi, július 12-én 21-kor éjszakai, július 13-án 6.30-kor pedig hajnali történelmi és természetismereti túra indul a hársfasor bejáratától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!