Természeti kincseink

2011.10.07. 16:10

Légi parádé

Egyik munkám miatt az elmúlt hónapokban többször megfordultam a Szombathelyhez közeli Rádócon és környékén. A legutóbbi terepszemlén egy életre szóló élménnyel lettem gazdagabb.

A másnapi hidegfront közeledtét jelezve Rádócon délután erős szél kerekedett. Nehéz megítélni, de talán 50-60 km/h-s szél is lehetett, főként 20-25 m magasban, ahol több, mint egy tucat holló és három egerészölyv tartott légi parádét. A légi parádét szó szerint kell érteni: 12 holló és három egerészölyv a széltől megrészegülve pörgött, forgott, egymást kergették, hol verekedtek, hol együtt, szinkronrepülést mutattak be.

Egyik pillanatban hárman együtt felfelé úsztak a levegőben, majd az egyik elvágott jobbra, míg a másik kettő zuhanórepülésbe fogott. Egymás mellett zuhantak lefelé, majd eltűntek az erdő felett – eltelhetett vagy öt másodperc – és kirobbantak az erdő felől, a távcsővel jól látható volt, amint a széllel szemben szinte megállak a levegőben. Eközben egyik egerészölyv hívta ki egy kis verekedésre valamelyik hollót. Nem kellett több a hollónak sem, azonnal kitolta lábait erős karmaival, és már akasztotta is össze az ölyv, hasonló fegyverzetével. Pörögtek egy-kettőt aztán szétröppentek.

A hollók közül hárman szinkron repültek: lefelé vágtak és eltűntek a domb mögött majd felröppentek, aztán megint eltűntek…Egy magányos példány dugóhúzóhoz hasonlóan csavarodott a levegőben, nem akartam elhinni, hogy képesek ilyen mozgásra ezek a madarak. Kicsit olyan volt ez az egész, mintha elvarázsolták volna őket. Gyermeki boldogsággal csapdosták magukat a levegőben.

Közben sorra száguldottak el a kamionok, személyautók és furgonok, mivel mindez egy forgalmas közút mellett történt. Nem is sejtették, hogy tőlük 150-200 m-re a világ legszabadabb lényei mutattak be akrobata mutatványokat, dacolva a 60-70 km-es szélerővel. Hol egymásba kapaszkodva, hol szinkron úszva a levegőbe élvezték a teljes szabadságot. Igazi élmény volt nézni, amint semmitől zavartatva a széltől megzabolázva cikáztak föl s alá be az erdőbe, ki az erdőből. Bizony irigyeltem a felhőtlen szabadságukat…

További képek: https://www.kisalfold.hu/kepek/legi_parade_madarak_bemutatoja_a_levegoben_-_fotok_kovacs_peter/2021743/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!