Természeti kincseink

2009.09.17. 21:05

„Vízifecskék”

Itt az ősz megkezdődött a suli… Az iskolakezdés mindig vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Egyrészt rossz volt, hogy vége a nyárnak, másrészt jó volt újból látni a barátokat, osztálytársakat.

Az iskolakezdés csalhatatlan jelei a fecskék, melyek a nagy út előtt a villanyvezetékeken ülve beszélik meg a nyári élményeiket, majd indulnak el Afrika felé. Nem ők a vándorlás bajnokai, de bizony nem kis távolságot tesznek meg. Egy könyvben olvastam, hogy milyen elméletekkel magyarázta a régi ember a fecskék eltűnését a télen. Az egyik elmélet szerint a vízbe szállnak, ahol egymásba kapaszkodva várják a tavasz eljöttét. Úgy gondolom nem volt teljesen átgondolt az elmélet, de nem volt teljesen alaptalan sem. A legtöbb „legenda" valamilyen megfigyelésen alapszik csak hozzá tettek egy kicsit vagy néha sokat. A fecskék esetében arról van szó, hogy a nagy út előtt csoportokba verődnek és nagyon sokszor látható, hogy a víz fölött sokszor érintve annak felszínét, isznak belőle vagy az ott repülő rovarokat szedik össze. A megfigyelést még az is erősíthette, hogy ilyenkor az estét szeretik a madarak a nagy, zárt nádasokban tölteni. Az ősi elmélet valószínű erre a megfigyelésre vezethető vissza.

Hazánkban a fecskefélék családjába négy faj tartozik. Ebből három ismertebb a parti, a füsti és a molnár fecske. A negyedik faj nagyon ritka a Kárpát-medencében, ez a vörhenyes fecske.

A rozsdafarkúaknál megemlítettem már a fecskéket, amikor is arról írtam, hogy sok állat az ember által átalakított környezetben tudta megtalálni ismét életterét. A fecskék eredetileg sziklás területek lakói voltak. Főként a molnár- és füsti fecske az, amik a házfalon sárból készített jellegzetes fészkeket rak. A parti fecskék a költő kolóniát meredek löszfalakban, homokbányákban alakítják ki. A helyenként több mint egy méteres alagútba 5-6 tojásból álló fészekaljat készít. Sajnos a madarak száma világszerte megcsappant. A telet Afrikában töltő madarak számára jellemző az éves ingadozás. Ennek az az oka, hogy mikor a Száhel övezetben nagyobb az aszály kevesebb rovar áll a rendelkezésükre és legyengülten indulnak útnak. Ekkor nagyon sok pusztul el belőlük.

Visszatérve a villanyvezetéken ülő példányokra el kell dönteni, hogy a molnár vagy a füsti fecskék lehetnek-e azok. A megkülönböztetés egyszerű, bár a gyors röptű madarat azért nehéz analízis alá venni.

A molnár fecskék fészkeivel inkább a városokban találkozhatunk, míg a füstifecskék szeretik a falusias környezetet, istállókat, gazdasági épületeket. A füstire jellemző, hogy homloka és a torka vöröses (lásd a képet is), farka erősen villás. A molnárfecske farka rövid, hasi oldala egyszínű fehér.

A molnár fecskék nagyon kis nyílást hagynak a fészkeiken. A madár nagyon figyel arra, hogy a széliránynak megfelelően építse meg fészkét. Hazánkban az uralkodó szélirány Ny-ÉNy-i, így a legtöbb fészek ennek ellenkező, szélvédett helyén készül. Aki szeretne műfészket kihelyezni, annak érdemes ezt is figyelembe venni. Sajnos sok helyen látom a zörgő nejlon csíkokat felfüggesztve az ereszek, teraszok alatt. A legnagyobb problémája az embereknek a madárpiszok. Ezt meg is értem, de ezt egy a fészek alá kihelyezett falemezzel orvosolhatjuk. Ezt utána már tisztán is lehet tartani. Más egyéb problémát nem okoznak, ha csak az nem zavar minket, hogy megeszik a kellemetlenül csípő és döngicsélő rovarokat. Talán az sem okoz problémát, ha egy kis életet hoznak a ház köré...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!