Természeti kincseink

2009.09.03. 10:02

A szúnyogok vámszedői

A héten volt szerencsém egy kellemes kerti partin részt venni a Pannonhalmi Apátság szomszédságában.

Sajnos az apátsági levendula idénre már kiillatozta magát, de a kertben lévő fűszernövények illatáradata bőkezűen kárpótolt minket. Ahogy egy kerti partin lenni szokott, hamar eltelt az idő és ránk is sötétedett a bogrács mellett. Ekkorra már apró sötét árnyak cikáztak szép számban a levegőben. Nem egyszer voltam fültanúja, mikor ezekről a „valamikről" azt hitték, hogy álmatlanságban szenvedő fecskék vagy túlmozgásos baglyok. A házigazda tudta, hogy kertjének hasznos vendégeiről van szó: a szóban forgó állat az egyetlen, repülni tudó emlős, a denevér volt. Augusztusi estéken előszeretettel vendégeskednek a kertekben. Ezek a szegény bőrszárnyúak sokak szemében hasonlóan a békákhoz „utált" lényeknek tekintendők.

Hazánkban 26 faja ismert a denevéreknek, ebből 10-re mondják, hogy elsősorban a lakott területekhez kötődnek, általában ezekkel találkozhatunk esténként a kertekben, a panel épületek környékén. Nálunk két családjuk van. A patkósorrúak és a simaorrúak családja. A patkósorrúaknak, egy patkóalakú bőrlebeny található az orruk körül. Ebbe a családba két faj tartozik. A hazánkban található többi faj mind simaorrú.

A kertben cikázók a szúnyogok bánatára és a mi legnagyobb örömünkre borzasztóan éhesek voltak. Nem zavartuk egymást, mi az addig elkészült pörkölttel és a Pannonhalmi Apátság alkohol tartalmú készítményeivel szomjoltottunk, míg ők ellátták a szúnyogok elleni védelmet. Biztos, ami biztos azért meggyújtottunk vagy két tucat szúnyogriasztó gyertyát mi is. Idén extrém magas a szúnyogok száma, s a denevérekben igazi vámszedőiket tisztelhetjük. Egyes vizsgálatok szerint olyan mennyiségű rovart képesek elpusztítani, amely testsúlyuknak 25 %-át teszi ki. Ez mintegy 1000 szúnyogot és levéltetűt jelent egyetlen éjszaka alatt. Nagyon sok legenda és mese él vérszívó tulajdonságuk, a Drakulához és más vámpírokhoz fűződő viszonyukról. Azt nem tudom, hogy Transsylvaniában hogyan állnak ehhez a kérdéshez, de én most egy kicsit más színben tüntetném fel őket. A világon élő fajok többsége gyümölcsökkel, rovarokkal, egyesek kisrágcsálókkal, halakkal, békákkal táplálkoznak. Rémmeséink félelmetes alakjai vélhetően a messzi amerikai kontinens félelmetes, nem egészen hét cm-es fenevadjai lehetnek. E faj valóban vérrel táplálkozik, de kicsit szolídabb módon, mint a mesékben. A földön mászva megközelíti a kiszemelt áldozatot, majd borotva éles fogaival sebet ejt azon. A kicsurgó vért pedig felnyalogatja, mindezt igen kíméletesen hajtja végre a „rém", az állat ebből nem érez semmit, mivel érzéstelenítő van a nyálában.

Az éjszaka koboldjai

Az éjszaka koboldjai

Félelmetes, gyorsasággal cikáztak össze-vissza a levegőben és soha nem ütköztek semminek, és egymásnak sem. A denevérek ultrahang segítségével nagyon jól tájékozódnak. A legkevésbé sem kell félni attól, hogy váratlanul a hajunkba kötnek ki!

Így augusztus vége felé, este tíz óra tájban mikor - már csak az apátsági nedűnek köszönhetően nem fáztunk - óhatatlan is gondol az ember a nyár elmúlására. Vajon ezekkel az állatokkal akkor mi lesz? Ősz elején téli álomra szenderülnek, de azt sokan nem tudják, hogy a madarakhoz hasonlóan a denevérek is a vonuló fajok közé tartoznak. Sokan közülük kényelmesek és a „padlástéri" nyári szállásról leköltöznek a „pincébe" a téli szállásra, így kb. kemény 15 m-es vándor utat tesznek meg. Persze vannak közöttük olyanok is melyek kontinenst átívelő több száz kilométert vándorolnak egy-egy vonulás alkalmával.

Mielőtt asztalt bontanánk, még megjegyzem, hogy a téli álomkor az állat szívverése a percenkénti 950-1100-ról 15-20-ra esik vissza, ami az anyagcserét is borzasztóan lelassítja. 12 C° alatt már a hangingerre sem, csak a mechanikai behatásokra reagál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!