TEKE(HIS)TÓRIA

2018.04.10. 22:13

...félig üres a kupa

Az elmúlt hetek sem teltek el a tekézés nélkül. Íme a történetem:

Lehet kicsit sokat foglalkoztam a tekézéssel mostanság?

Vasárnap reggel arra ébredtem, hogy  azt álmodtam megtörtént a debütálásom egy teke meccsen. Nem sikerült túl jól. Olyasmi történt velem ami gyakran már megtörtént álmaimban, valami olyasmi mint amikor el kell futni az embernek és összeakad a lába nem tud futni....Nos nekem ezt most sikerült a tekézésre átültetni történt ugyanis, hogy az első gurításnál összeakadt a kezem és eldobtam a lábamat...Aztán a másodiknál is két pandallal gurult ki a golyóm...Harmadikra is... Hatalmas pánik, sorra jöttek oda nyugtatni a csapattársak, de nem sikerült. Öt gurítás mind üres...Hosszú sztori lehetett pedig hamar lecseréltek, mert alaposan beleizzadtam... Gyorsan el kellene mennem valahova gurítani egyet, hogy bebizonyítsam magamnak menni fog :D

Egyébként tényleg tekében sűrű volt a két hét. Jártam utánpótlás tornán Ajkán, felnőtt női Nyugat Magyarország döntőn Győrben és a Győr-Szol -  Répcelak szuperliga rangadón szintén a győri csarnokban, edzettem háromszor és egy remek "városi"  mérkőzésen Mosonszentmiklóson is megfordultam, ahol a Győr - Szol B csapatát fogadták. Itt meg is állnék egy pillanatra. Éppen a meccs elején jártunk, amikor felnyitottam a telefonom képernyőjét és pont bevillant egy bejegyzés amint a Tekeszövetség új arculata megtervezésén fáradozva a közönség segítségét kéri az új logó kiválasztásában. Ettől is remélve a tekesport megújjítását. Nem rég óta vagyok benne a tekesportban, nyílván ez is kell, ez a modernizációs folyamat, de azt hiszem a legtöbbet két irányból megindítva lehetne segíteni a tekesporton. Az egyik a legfelsőbb szinten a lehető legnagyobb média szereplést elérve, mérkőzéseket közvetíteni, (akár összefoglalóban) illetve tekés magazinműsort készíteni valamelyik nagy sportcsatornán. Meglepődve tapasztalom, hogy ha csak az M4 sportcsatornát nézem szinte már minden sportágnak van magazinműsora az úszástól a vivásig, látható Fradi TV, Veszprém TV, szegedi, UTE és még ki tudja milyen sportág közvetítése nem. Példának okáért, ha a darts közvetítéseket lehet sugározni két hétig napi tiz órában meggyőződésem, hogy a teke közvetítése is okozna hasonló izgalmakat és látványt a kedves nézőknek. Arról nem is beszélve, hogy bár nincs naprakész statisztika előttem, de szerintem a sportágak legtöbb világbajnokát a kajak kenu után talán a tekesport adja. A másik írány pedig kormányzati segítséggel támogatást elérni tekepályák felépítésére. Annyi gyönyörű stadionunk épült az utóbbi években amelyben hatalmas terek állnak rendelkezésre, ahova szépen be lehetett volna illeszteni pár tekepályát, de azt gondolom a legjobb megoldás az lenne amit Mosonszentmiklóson megtapasztalhattam. Egy ragyogóan felújított pálya egy étteremben, ahol izgalmas meccseket lehet nézni, játszani és közben remek ételeket lehet enni kiváló nedük kiséretében. Ennél jobb szórakozás és kiszolgálás nem is lehetne, minél több ilyen egységnek kellene épülnie, nyílván ehhez szükséges lenne megfelelő állami támogatás is önerőből nehéz kigazdálkodni. Ha minél többen tudnának eljárni kipróbálni ezt a sportágat akkor nyílván nagyobb lenne a bázis, amiből szépen lehetne utánpótlást nevelni. Mindenesetre én megemelem a kalapom a miklósi tulaj előtt aki ezt felvállalta és megcsinálta.

Ma a választás napja van, természetesen én is letettem a voksomat, de a mai napon legfőképpen a sportra szavaztam, ugyanis hamarosan indulunk Tatabányára, ahol az Ipartechnika Győr SE csapata  a helyi csapat ellen kezdi meg a két mérkőzésből álló Magyar Kupa elődöntőt, míg a meccs után gyorsan hazaindulunk, hogy a Győr Sharks- Budapest Eagles Amerikai foci mérkőzés kezdőrugásánál már jelen tudjak lenni.

Tatabányára menet megálltam hát kettőt ikszelni jó választópolgár módjára, és biztos ami biztos az öntapadós borítékot jól meg is nyaltam, rendesen le legyen zárva. Persze el is vágtam a nyelvemet… A szavazásnál egyébként nem voltam ilyen meggondolatlan, hisz annak súlyát mégsem pár napig érzem majd mint  bevágott nyelvemét hanem lehet egy életre…

A kupa szabályai szerint négy fős csapatokkal lehetett nevezni, kisebb fejtörést okozva  szakmai stábnak ki legyen a kezdő és ki a csere. A bajnoki mérkőzéseken mi nyertünk Tatabányán, a Tatabánya viszont megvert bennünket Győrben, ezen mérkőzések alapján szoros csata volt várható. 

Magam részéről meglehetősen nyugodtan tekintettem a mérkőzés elé, mert meggyőződésem, (és itt nem lebecsülve a hazaiakat) hogy van négy jobb játékosunk mint nekik és nem kell izgulnom a mérkőzés kimenetele miatt még akkor sem ha esetleg valaki rosszabb napot fog ki közülünk. 

Az első párban hazai oldalon Csorba Csilla és Németh Kinga, míg győrieknél Bordács Dorottya és dr. Frank Noémi kezdte meg a küzdelmet. Az első két szett alapján igazolódni látszott a teóriám, mindkét szettet nyertük. Dorka plusz 26 fával, míg Noémi plusz 17 fával vezetett partijuk felénél. 

Dorka hozta a harmadik szettpontot is, három szett után már 37 fával vezetett az egyik pont már zsebben is.

Noémi azonban kicsit beakadt a harmadik szettben, ami felhozta a hazai játékost aki nagy motivációval játszva rákapcsolt, és el is vitte a szettpontot és megfordította a fa állásukat 8 előny neki.

Játékosunk sajnos a negyedik szettben sem tudott újítani az utolsó szett is elment 20 fával aminek köszönhetően a pontot a hazai játékos szerezte meg 28 fa előnnyel.

Ekkor már a másik pályát is erősen figyeltük, ugyanis Csorba Csilla is vérszemet kapott és sajnos a negyedik szettben Dorka nem tudta a lépést tartani vele. A tatabányai játékos lefaragott 21 fát hátrányából és így félidőben 1-1 re állt a mérkőzés és összesítésben a hazai oldalon volt 12 fa előny.

Én még mindig nyugodt voltam hisz nálunk most érkezik Sass Edit és az ismerős  pályán gurító Járfásné Szabó Renáta, akik Zsíros Andrea és Némethné Katona Beáta ellenében gurítanak majd. Persze nem lesz könnyű a helyzetük, jó játékosok léptek a panelra hazai oldalon is, de amint az utolsó meccsen is és ahogy  már többször is láttuk ha valakik akkor ők meghozhatják a pontokat, gondoltam.

De sajnos beütött a krach… A legnagyobb játékosokkal is előfordul hogy nem úgy sikerül minden ahogy eltervezték volna,  mindenki foghat ki rosszabb napot és sajnos Editnél most érkezett el a pillanat.  Valahogy nem úgy borultak a bábuk ahogy megszokhattuk tőle. Egész évben kiváló és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott szinte szettpontot sem veszített most azonban az első két szettje elment. Nem volt nagy baj még,mert csak 5 fa volt a hátránya ezt meg lehet fordítani de a harmadik szettben sem volt szerencséje pár gurításnál ott is 15 fa körüli hátrányba került. Kristyán mester pedig a 85. gurításnál hirtelen cserére szánta el magát, Editet Ballók Csilla váltotta. Nem volt könnyű helyzetben, tarolásnál állt be nem is tudott közelebb lopózni a harmadik szettben, ez elment 24 fával. A negyedikben sem sikerült faragni a hátrányból a pontot a hazai versenyző vitte el és 35 fa előnyt tett még az összfájukhoz.

A másik pár jól alakult. Iszonyú kemény küzdelemben Renáta meg tudta nyerni az első két szettpontot. 12 fával vezetett félidőben. Katona Beáta azonban nem adta fel, nagyon szép 147 –es szettel hozta a harmadik szett pontját és a döntő szett előtt átvette a fa előnyt is, hárommal.

Minden szempár az utolsó szettjükre szegeződött, hisz ezen múlt mennyi lesz a végeredmény. Ha Bea nyeri a szettpontot akkor 5-1… Atyaúristen. 5-1…rossz leírni is.  A z utóbbi időben már ismert forgatókönyv került elő, szinte minden gurítás számított, végig koncentrálni kellett és Reni idegei kötélből voltak. Az utolsó, a 120. gurításig nyílt volt a párharc és hihetetlen izgalmak után 2 fával hozta Renáta a szetjtét utolsó gurításával így meglett a csapatpont. Kialakult a  4-2 -es végeredmény mégpedig 48 fa különbséggel. A hazai visszavágó nem igérkezik leányálomnak, de én még most is, ezen mérkőzés és a már lejátszott két bajnoki mérkőzés alapján is mondom, hogy nem esélytelen a továbbjutás. Ha játékosaink hozzák azt az összeszedett és koncentrált, motivált játékot amit annyiszor láttunk már tőlük, ha tudásuknak megfelelően gurítanak, (mert én még mindig állítom van négy jobb gurítónk mint nekik) akkor döntőbe lehet kerülni a kupában. Minden más esetben nagyon nehéz lesz...Ez hamarosan kiderül, jövő héten rendezik a visszavágót Győrben. Jelen pillanatban a kupánk félig üres, pedig a döntő után szeretnénk egy csordultig telt serlegből kortyolgatni. De ezzel sajnos nem vagyunk egyedül, több csapat is bejelentkezett erre a mutatványra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!