Sopron: a hózivatar villámlással jött a tél közepén

A hideg és a meleg levegő találkozása égi háborút eredményezett: dörgött és villámlott Sopronban 15 éve.



Sopronban és környékén nem okozott komolyabb kárt a kedd hajnali vihar - írta meg a Kisalföld 2000. január 19-én. A tűzoltóknak is mindössze egyetlen kivonulásuk volt, a Teleki Pál utca lakóházának szakadt le a füstelvezető ablaka, amelyet fel kellett erősíteniük. A víz- és csatornamű diszpécserei az eső és a hirtelen bekövetkezett olvadás kapcsán szintén egy esetről számoltak be.

A Ferenczy János utca esőnyelője dugult el, a levonuló hólével feltehetően nagyobb mennyiségű sóder, vagy építési törmelék került a csapadékelvezető csatornába. Az áramszolgáltatásban Sopronban és környékén nem történt kimaradás. A korábbi években a nagy szelek és a vezetékekre borult gallyak gyakran okoztak üzemzavart. Az elmúlt időszakban azonban az ÉDÁSZ komoly vezetékbeszabályozásokat végzett, aminek köszönhetőn jelentősen javult a helyzet.

Az időjárás további meglepetéseket is tartogatott. Délelőtt melegfront vonult át Sopron felett, amely esőt hozott a hőmérséklet pedig 5-6 celsius fokra emelkedett. Délután észak-keletről hideg front érkezett a város felé, először hódara esett, majd havazás kezdődött. A hőmérséklet egy óra leforgása alatt csökkent mintegy hat fokot. A két levegő találkozása égi háborút eredményezett: dörgött és villámlott. Ilyen égi jelenség a soproni meteorológiai állomás dolgozói szerint tíz évenként egyszer ha előfordul télen.

Sopronban három év múltán télen, igaz akkor decemberben ismét dörgött. Ezt írta a Kisalföld 2003. december 16-án:


Sopronban reggel szokatlan meteorológiai jelenséggel, villámlással és dörgéssel eredt meg a hózápor. Bozóki István meteorológus szerint lehet, fehér karácsonyunk lesz.
A felhőkkel borított Sopronban tegnap a kora reggeli órákban jóval nulla fok fölötti értékeket mutatott a hőmérő, amikor váratlanul egyszer csak villámlott, dörgött az ég, s erőteljes havazás alakult ki. Pillanatok alatt fehér lepel fedett mindent.




Bozóki Istvántól, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletesétől megtudtuk: a villámlással induló  havazás valóban ritka természeti jelenség. Hogy mégis előfordult, annak az az oka, hogy egy úgynevezett  „hidegcsepp” érte el hazánk észak-nyugati részét.

A beérkező és igen intenzív hidegfront labilissá alakította a légállapotot, a felül a hideg, alul a fölfelé áramló melegebb levegő miatt pedig kisülés következett be. Nyáron ilyenkor hatalmas égiháború kezdődik, jégesővel, felhőszakadással számolhatunk, télen csak villámlással, dörgéssel kezdődő, kiadós mennyiségű hózivatarral. Az egyik ilyen jellegű meteorlógiai megfigyelésre 1979. január elsején került sor, amikor is nem egész egy nap alatt huszonkét fokot süllyedt a levegő hőmérséklete: a reggeli plusz öt fokból estére mínusz 17 fok lett.

Bozóki István elmondta még: a következő napokban egyre nagyobb hideg és szélfújás várható. Az eddigi adatok szerint Sopron térségében nagy a valószínűsége annak, hogy fehér karácsonyunk lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!