ETO-stadion: Európa egykori ékszerdobozát tíz éve kezdték el bontani - fotók

A régi ETO-stadion bontása során kiszerelt székeket megpróbálták ellopni az éj leple alatt.

Nehéz elhinni, hogy szalad az idő, de közel 10 éve "estek neki" markológépek Közép-Európa "egykori ékszerdobozának". A régi ETO-stadion bontása során kiszerelt székeket megpróbálták ellopni az éj leple alatt.

A 2000-es évekre a létesítmény korszerűtlenné, lelátója balesetveszélyessé vált

2005. január 4-én kezdődött el a győri zöld-fehér klub stadionjának átalakítása. Annak az arénának, melyben az ETO aranycsapata Európa legjobbjaival is felvette a versenyt a nyolcvanas éveke elején a Verebes-érában, s melyet a szurkolók nemes egyszerűséggel "Közép-Európa ékszerdobozának" hívtak. Az 1977 nyarán felavatott stadion ekkorra azonban már finoman fogalmazva sem csillogott régi fényében: a 2000-es évekre a létesítmény korszerűtlenné, lelátója balesetveszélyessé vált. Az új stadion mellett szólt az is, hogy Tarsoly Csaba klubelnök nagy reményeket fűzött hazánk Eb-pályázataihoz. Ma már tudjuk: egyetlen alkalommal sem jártunk sikerrel, miközben megtanultuk, hogy Ukrajna és Lengyelország finoman fogalmazva is gyanús körülmények között nyerte el a 2012 Európa-bajnokság rendezési jogát.

Ide kattintva tekinthetnek meg további képeket a bontásról!

Vita az 1,6 milliárdos árajánlaton

Vissza Győrbe: első ütemben a lelátók keleti részét és a klubépület felújításra szoruló részeit bontották le közel tíz éve. A munkálatokat hosszas egyeztetések és tárgyalások előzték meg. A kivitelező ugyanis nem fogadta el a klub által felajánlott 1,6 milliárd forintos ajánlatot, s ezért nem indulhatott útjára az építkezés 2004-ben. "Annyiban nem változott a helyzet, hogy egyelőre nem sikerült megegyeznünk generálkivitelezővel – magyarázta anno a Kisalföld érdeklődésére Kovács Péter projektvezető. – Ennek ellenére elkezdődtek a bontási munkálatok, melyek a tervek szerint február végéig fejeződnek be. A bontás időtartama alatt folytatódik az egész komplexum tervezése, tárgyalunk potenciális generálkivitelezővel, de van olyan tervezet is, amellyel még gazdaságosabbá, gyorsabbá válhat a felújítás. Előfordulhat, hogy főbb szakiparokra bontjuk fel a kivitelezést és magunk szervezzük meg a munkálatokat." Utóbbi mondatokból világosan kiderül: az ETO stadion újjávarázsolását lépésről lépésre képzelte el a tulajdonos, illetve mindig annyi pénzt tudott rászánni, amennyire a takarója engedte. A beruházás költségeiről mindent elmond: a nézőteret teljesen az alapokig le kellett bontani. Az ékszerdoboz anno olasz stílusban épült, az új létesítményt azonban angol mintára, szögletesnek álmodták meg. Az elképzelések szerint a nézők így közelebbről szurkolhatnak zöld-fehér kedvenceiknek, igaz, ezzel el is veszett a legendás stadion aréna jellege. A két hosszú, párhuzamos lelátót ugyanakkor úgy tervezték meg, hogy fedett legyen.

Amikor ETO-székeket loptak az éj leple alatt

A bontási munkálatoknak nagy lendülettel láttak neki, s februárra a lelátó játékoskijáró felőli részét szinte teljesen eltüntették a szakemberek. Meg kellett ugyanakkor erősíteni a stadion portaszolgálatát, mert a parkolóban felhalmozott székek közül néhányat megpróbáltak eltulajdonítani. Szarkasztikus megjegyzés, de mindent el mond a magyar labdarúgás utóbb évtizedeiről: a székek azért is maradhattak jó állapotban, mert nem érte túl nagy terhelés őket. "Az ülőalkalmatosságokat különleges időtálló anyaggal festetjük le, majd visszaszerelik az újonnan elkészült lelátóra. A székek rögzítésére szolgáló csavarokkal sincs különösebb gond, éppen ezért gondoltuk, hogy renoválás után a régi üléseket szereltetjük vissza az új stadionba. Sajnos, néhányan úgy gondolták, nekünk már nincs szükségünk ezekre a székekre, ezért megpróbálták őket ellopni. Szerencsére tetten értük őket és feljelentést tettünk a rendőrségen" - nyilatkozta Klement Tibor akkori klubigazgató.

Elrontott stadionavató Vasas-győzelemmel

Az ETO csapata az építkezés ideje alatt, hosszú ideig használta a zöldgyepet a tétmérkőzéseken. Több szurkolói véleményre visszaemlékezve: furcsa és szokatlan látványt nyújtott a már félig lebontott ékszerdoboz. Egy éven keresztül, a teljes 2005/2006-os szezonban játszott "háborús körülmények" között az ETO., s végül kilencedikként zárta a pontvadászatot. A nyugati lelátó bontása után, a 2006/2007-es idényben pályaválasztóként hat meccsen az Integrál DAC, 2-2 meccsen a Tatabánya és a Gyirmót stadionjában fogadták ellenfeleiket a zöld-fehérek. A csapat az első hivatalos mérkőzését az ETO Parkban a 2006–07-es idényben, 2007. április 7-én játszotta. A Vasas csapata azonban csúnyán elrontotta a stadionavatót: a fővárosiak 2-0-ás győzelemmel távoztak Győrből. Nézőcsúcsot az új, 16 ezer szurkoló befogadására alkalmas stadionban a Bayern München tavaly augusztusi vendégjátéka hozott: a Bajnokok Ligája győztes bajorokra teltház volt kíváncsi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!