Taps Díj

2014.04.23. 18:58

TAPS a Szentivánéji álomért

A TAPS dj tizenkét kategóriájának jelöltjeit hétről hétre bemutatjuk, íme „Az év női/férfi táncművésze" címre esélyesek. <br>

Werner Krisztina

A Kisalföld TAPS-díjat két évvel ezelőtt adtuk át először a győri művészeknek, rangját az adja, hogy a közönségtől kapják – szavazataikkal Önök döntik el, hogy a jelöltek közül ki viheti haza a díjat. A tizenkét kategória jelöltjeit hétről hétre bemutatjuk, íme „Az év női/férfi táncművésze" címre esélyesek.


Amikor táncolok, boldog vagyok

„Az év női táncművésze" kategória másik jelöltje [namelink name="Berzéki Melinda"], akinek ez a második évada Győrben. „A győri közönség nagyon lelkes, szereti a balettet, jó nekik táncolni. A társulat is nagyon jó, összetartó a csapat, szeretek velük dolgozni. Jól érzem magam Győrben, megtaláltam a helyem. Boldog vagyok és ez nekem a legfontosabb" – mondta. A tizenkét éve táncoló művésznőt jó érzéssel tölti el, amikor az előadás végén látja a mosolyt a nézők arcán, ez számára a leghitelesebb kritika. „A TAPS-díj azt jelezné nekem, hogy a közönségnek tetszik, amit adok" – tette hozzá. Az elmúlt évadban táncolt szerepei közül ő is a Szentivánéji álomban betöltöttet emelte ki: „Helena bőrébe bújhattam, aki teljesen én vagyok, át tudtam érezni." Melinda szeret főszereplőként színpadon állni, ezért is várja A vaskakast (májustól látható), amiben Mariskát táncolja. Dédelgetett vágya, hogy egyszer egy híres koreográfus kiválassza egy darabjába. Addig is minden szerepet, amit rá osztanak,
óriási lelkesedéssel táncol el: „A tánc a mindenem, amikor táncolok, boldog vagyok. Ebben benne van minden, ami én vagyok, a tánccal megmutathatom magam. Bár a sok próba igénybe veszi a testet, mindent feledtet a vastaps, a telt ház – egyszóval a közönség." A kérdésre, hogy pályája végén mit szeretne látni, így válaszolt: „Kiemelkedően szeretnék teljesíteni, ameddig csak táncolok. Boldog lennék, ha karrierem végén lennének olyanok, akik felnéznek rám, ettől érezném azt, hogy valamit letettem az asztalra."


Örülök, ha szólót táncolhatok

A női táncművész kategória egyik jelöltje [namelink name="Szendrei Georgina"], aki pályafutását öt éve a Győri Balettnél kezdte. Sok művésznek évtizedeket kell várnia arra, hogy tehetségét elismerjék, Georgina ezért is örül annak, hogy fiatal kora ellenére tavaly neki ítélték a Kardirex-díjat: „Hatalmas elismerés. Inspirál, egyre jobban és jobban szeretnék táncolni. A TAPS-díj talán még ennél is többet jelentene, hiszen azt a közönség adja, és értük vagyunk, dolgozunk. Azért táncolok, hogy a nézők elégedettek legyenek azzal, amit tőlem kapnak" – mondta. Hozzátette: „Manapság egyre kevesebben tehetik meg, hogy színházba, balettelőadásra járjanak. Ebben a nehéz, gondterhes világban még fontosabb, hogy adjak valamit a nézőknek, hogy örömmel menjenek haza, hogy jól érezzék magukat a színház nyújtotta varázsban." Az elmúlt évadban Georgina táncolta a Szentivánéji álom egyik főszerepét, Titaniát, a tündérkirálynét alakította. „Minden darabban próbálok kiemelkedőt táncolni. Örülök, ha szólót táncolhatok, hiszen abban tudok igazán bizonyítani, abban tudom megmutatni magamat." Bár a klasszikus darabok közelebb állnak hozzá, kortárs előadásokban is szívesen szerepel, azok kihívást jelentenek számára, azok közben fejlődik igazán. „Ötéves korom óta mindenáron táncos akartam lenni. A táncból táplálkozom, ettől vagyok boldog" – jegyezte meg. Georgina a tánc mellett azonban másra is vágyik: pályája végén akkor lenne elégedett, ha visszatekintve azt látná, hogy a sikeres karrier, sok szólótánc és főszerep mellett családot is alapított.Fájdalomcsillapítók

„Szerencsésnek érzem magam azért, hogy olyan együttesben táncolhatok, ahol nagyon széles a repertoár. A Győri Balett klasszikus, modern és kortárs darabokat is műsorra tűz, ezzel kiszolgálja az idősebb és a fiatalabb közönséget is. Ezzel Magyarországon egyedülálló ez a társulat" – vélekedett [namelink name="Horváth Krisztián"]. Az elmúlt évad számára a Szentivánéji álommal kezdődött: „Demetrius szerepére vissza kellett fiatalodni. Úgy vélem, hogy ennek az előadásnak és az elmúlt tizennégy év munkájának köszönhető a TAPS-díjra jelölés." Krisztiánnak nincsenek szerepálmai, olyan szerepeket szeretne kapni, amelyekben ki tud teljesedni, amelyek által fejlődni tud. „Az a legfontosabb számomra, hogy a lehető legszélesebb körben megmutathassam, amit tudok és nem az, hogy kinek a szerepében. Van, hogy egy szerep kevésbé illik hozzám, de abban épp az a kihívás. Próbálok a lehető legjobban táncolni, de sosem vagyok elégedett magammal. Ha visszanézek egy-egy előadást, mindig úgy érzem, hogy többet is kihozhattam volna magamból. Emiatt csinálom, a jobbra törekvés motivál. Ha ez már nem lenne meg, abbahagynám a táncot" – árulta el. Krisztián pályafutása során több díjat, elismerést is kapott már (Solydent, Kardirex, Carmen, E.ON), ezek számára „fájdalomcsillapítók a sok megpróbáltatás, fádalom és nehézség után, amely egy táncos életének része". „A TAPS-díj az elmúlt 15 évben összegyűjtött taps »zanzásított« változata lenne" – jegyezte meg.


Minden évadban más a szerepálmom

Jó évadot zárt tavaly [namelink name="Jekli Zoltán"], a Szentivánéji álomban Oberont alakította, s címszerepet táncolt Az üvegházban és a Kodályban is. Ez utóbbi kettő kiemelkedően nagy élmény volt számára: „Ezekben tudtam igazán megmutatni magam mind művészileg, mind szakmailag." Zoltánt májustól A vaskakasban Pálffy kapitányként láthatjuk a színpadon, a táncfesztiválon pedig a Game című kortárs darabban áll három kollégájával együtt a közönség elé. A modern, kortárs darabok közelebb állnak hozzá, ám konkrét szerepálma nincs: „Minden darabban van egy cél, amiért hajtok. Így tulajdonképpen minden évadban más a szerepálmom. A legjobbnak lenni – mindig ez inspirál." Zoltán szerint a Győri Balett közönsége hűséges, nagyon szeretik őket: „Jó érzés szeretve lenni, ezért is próbálok megadni mindent a közönségnek, ami csak tőlem telik. Tánc közben nem gondolkozom, megélem azt, akinek a bőrébe bújok. Más ember vagyok még a taps közben is, nem tudok kijönni akkor még a szerepből. A TAPS-díj megerősítene abban, hogy talán jó úton járok, hogy tetszik a nézőknek, ahogy táncolok" – mondta. Elárulta: bízik abban, hogy táncművészetén túl is megmutathatja magát egyszer. Pályája csúcsának tekintené, ha egy olyan produkciót állíthatna színpadra, amelynek koreográfiája mellett a látványáért is ő felel.
Volt gondom, mert jók a táncosok

A Győri Balett igazgatója, Kiss János elmondta, hogy nem volt könnyű jelölteket állítania, mert jók a táncosai: – Nem titkolt, hogy a művészemberek hiúak és esendőek, fontos nekik a visszajelzés, a TAPS-díjat ezért szeretjük. Mindennap megmérettetnek a táncosok a balett-teremben vagy a színpadon, szakmai pályájuk nagyon behatárolt. Az idei jelöltek között vannak nagyon fiatalok és tapasztalt táncosok. Mindenképpen a Szentivánéji álom kiemelkedő szereplői közül szerettem volna választani. Titaniát táncolta Szendrei Georgina, Oberont Jekli Zoltán. Berzéki Melindát Helena szerepében láthatta a közönség, Horváth Krisztián Demetriust keltette életre. Négyük közül bárkiket választhatnak az olvasók, a gömb jó helyre kerül.

Címkék#tapsdij
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!