Mindenhol megállja a helyét a cimbalom

A Cimbaliband zenekar 2006 óta működik, harmadik stúdiólemezüket adták ki. Unger Balázs zenekarvezetőt a cimbalom Chuck Berryjeként emlegeti a sajtó. A reneszánszát élő hangszerről kérdeztük a népzenészt: kiderült, perzsa eredetű, de magyarok tökéletesítették. Nemzeti szimbólumként is szolgált.

– A cimbalom Chuck Berryje – honnan ez az „eposzi jelző”?

– Egyszer az egyik internetes portál írta rólam ezt, és rajtam ragadt, több helyen is megemlítették az újságok. Megtisztelőnek érzem, mert nagyon szeretem Chuck Berry muzsikáját.

– Brácsázni hétévesen kezdett, cimbalmozni 14 évesen. A 34. születésnapján beszélgettünk: húsz éve cimbalmozik. Miért váltott erre a hangszerre?

– Már gyermekkoromban nagyon érdekeltek a ritmushangszerek: xilofon, dob, ilyesmik. Édesapám készített nekem egy kis dobfelszerelést kicsikoromban, felraktam például a Neoton Família-lemezeket a lejátszóra, és megpróbáltam dobolni velük együtt. Nagyon érdekes volt, mert a cimbalom ritmushangszer is, és dallamot is lehet rajta játszani. A kettő együtt nagyon jól összejött.

Unger Balázs: Az összes összeállításunkban az a kuriózum, hogy a cimbalom megjelenik, és mindenhol egy kicsit más köntösben.
Unger Balázs: Az összes összeállításunkban az a kuriózum, hogy a cimbalom megjelenik, és mindenhol egy kicsit más köntösben.

– Milyen szerepet tölt be egy zenekarban a cimbalom?

Népi hangszereink

Megkértük Unger Balázst, foglalja össze, melyek a leggyakoribb magyar népi hangszerek. A válasz: hegedű-brácsa-bőgő alaphármas, cimbalom, fúvós hangszerek: klarinét, tárogató, duda, egyéb fúvósok; és azok a népi hangszerek, amelyeket akár egyedül is megszólaltathatott valaki egy bálban, nem volt szükség egész zenekarra. Ilyen a citera és a tekerőlant.

– Egy klasszikus zenekarban nagyrészt a dallamjátékra építenek, egy etno zenekarban, mint a Cimbaliband, nagyon sokat számít a ritmusjáték. Sokszor viszont vezető szerepet tölt be, tehát dallamot játszik, és meg lehet vele oldani finom, lágy kíséreteket is.

– Miért erről a hangszerről kapta a nevét az együttes?

– Tulajdonképpen a cimbalom köré épül. Az összes összeállításunkban az a kuriózum, hogy a cimbalom megjelenik, és mindenhol egy kicsit más köntösben. Próbálunk egy saját stílust megteremteni, és igyekszünk közben azon munkálkodni, hogy ez a mostanában reneszánszát élő magyar hangszer ismét előtérbe kerüljön.

– A hangszer történetéről olvasgatva nem igazán lehet eldönteni, klasszikus vagy népi, szalon- vagy cigányzenekari… Mintha mindenben megállná a helyét.

– Nagyon érdekes a cimbalom története. Perzsiából ered, és az 1800-as évek közepén magyarok tökéletesítették. Lehet ázsiai, de lehet magyar hangszernek is nevezni. Tényleg nagyon-nagyon sokrétű, azért is kedvelik mindenféle muzsikában, a dzsessztől a klasszikuson, a magyar népzenén, a cigányzenén keresztül a kortárs zenéig.

A Cimbalibanddel is igyekszünk olyan számokat készíteni, amelyeket akárki meg tud hallgatni, aki kedveli az igényes muzsikát.
„A Cimbalibanddel is igyekszünk olyan számokat készíteni, amelyeket akárki meg tud hallgatni, aki kedveli az igényes muzsikát.”

– Európa nagyobb részén a 16–17. században elterjedt zeneszerszámnak számított, de elsősorban nem a népzenében. Jól tudom?

– Több régi középkori képen is látható, hogy udvari zenészek muzsikálnak rajta. A 19. század közepén, amikor ismét reneszánszát kezdte élni, és amikor megteremtette az új magyar cimbalmot egy Schunda Vencel József nevű hangszerkészítő, megint nagyon népszerű lett. Az 1990-es évek legelején nemzeti szimbólummá kezdett válni, sok háztartásban lecserélték a zongorát cimbalomra. Ezzel a nemzeti öntudatot próbálták erősíteni. Rengeteg hölgy is megtanult rajta játszani, úri kisasszonyok. Miután elkezdtem cimbalmozni, kiderült: az egyik üknagymamám is játszott ezen a hangszeren. Tehát a cimbalomnak nálam ősökre is visszavezethető múltja van.

– Tanít is: pontosan mit?

A cimbalomról

Egyenlő szárú trapéz körvonalú citeraféle hangszer húrjai a hangszer teljes szélességében, a trapéz szárai mentén elhelyezett tőkék között futnak sajátos elrendezésben. Régebbi, kisebb, lábak nélküli változatát kiscimbalomnak nevezzük a modernizált, lábakon álló pedálcimbalom hangereje a zongoráéval vetekszik. A cimbalom megszólaltatására két dió- vagy akácfából készült verőt használnak.

– Két művészeti iskolában is tanítok: Turán, ahol élek – Hatvan mellett, Pest megyében –, és Jászfényszarun, Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Cimbalmot, emellett brácsát, tehát népzenét a gyerekeknek. Igyekszem minél több fiatallal megismertetni a népzenét, átadni az élő zene varázsát – reméljük, hogy sikerülni fog ebben a mondhatni érdekes világban. Van már sok gyümölcse ennek a munkámnak, több zenekar és több cimbalmos formájában is.

– A tanítványok szaporodásában is tapasztalni, hogy egyre kedveltebbek a népi hangszerek?

– A Csík zenekar kezdi populárissá tenni ezt a műfajt, és a Cimbalibanddel is igyekszünk olyan számokat készíteni, amelyeket akárki meg tud hallgatni, aki kedveli az igényes muzsikát. Okozzon neki örömet, figyeljen fel rá, hogy akusztikus, népi hangszereken is milyen zenéket lehet játszani! A zenekarral sok helyen jártunk, mióta működünk. A mostani album kicsit kirándulás jellegű: készítettünk közös számot Sebestyén Mártával és egy spanyol zenekarral. Mi egy magyar dallamot vittünk bele, amit Bartók Turán gyűjtött: az Ablakimba, ablakimba című csárdásdallamot. De jártunk Törökországban, Olaszországban is, mindenhonnan hoztunk haza egy kicsi muzsikát „szuvenír” formájában. A zenekar egyébként is sokszínű: van horvát, szerb, magyar, sváb, roma tagja. Mindenki hozza a saját zenéjét, és azt próbáljuk egységesen elmuzsikálni, ahogy régen a népzenészek tették. Ott sem számított, milyen származású egy zenész a faluban. Ha volt egy jó ötlete, megismert egy jó nótát, minden szombaton elmuzsikálta a bálban.

Cimbaliband – Idegen föld; Ablakimba lemezbemutató 2011. december 3. Millenáris Fogadó, vendég: Ferenczi György

– Régen ezek szerint befogadó volt a népzene az új dallamok kapcsán. Most mégis sokan, akik hagyományos népzenét játszanak, „húzzák a szájukat” az átdolgozásokra: nem ellentmondás ez?

– Könyvet is írtam a Galga-mente népi muzsikájáról, nagyon sok zenét gyűjtöttem Erdélyben és a Galga mentén, eléggé beleástam magam a magyar népzenébe. Ha az ember tudatosan különválasztja az autentikus népzenét és a feldolgozásokat, átdolgozásokat, nem lehet probléma. Olyan hiteles emberek, mint a Csík zenekar, bármikor el tudnak játszani egy autentikus magyar népzenét, ahogy kell – tőlük hiteles a feldolgozás. Tőlünk is hiteles, hiszen minden zenész a zenekarban játszotta-játssza a maga népzenéjét.

Gyász
„Uram, engedd be őt Szent Szívedbe, fogadd be kegyelmedbe! Ami jót tett életében, érdeme legyen fönt az égben.'' Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédmamánk, Anyósunk és Rokonunk, JUHÁSZ KÁROLYNÉ szül. Radics Ilona életének 87. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 21-én, hétfőn 15 órakor lesz a gyirmóti temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el. Aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk és rokonunk, BOGNÁR LÁSZLÓ Szent István király utcai lakos életének 68. évében váratlan hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 22-én 15 órakor lesz a kapuvári Szent Kereszt-temető kápolnájában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH JÓZSEF sobori születésű, szanyi lakos 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 22-én, kedden 15 órakor lesz a szanyi Dózsa György utcai temetőben, evangélikus szertartás szerint. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy DR. FARKAS KLÁRA gyermekgyógyász életének 90. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatója és temetése 2019. október 24-én 15 órakor a győri Szent Imre-templom altemplomában lesz. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Emlékét örökké megőrizzük. Gyászoló fiai, menyei, unokái és húga
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PINTÉR ÁRPÁD volt nyúli lakos életének 67. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni temetése október 22-én, kedden 15 órakor lesz a nyúli temetőben. Lelki üdvéért a temetés előtt, 14.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapám és rokonunk, GÁSPÁR ÁRPÁD életének 87. évében csendesen elhunyt. Temetése október 22-én, kedden 13 órakor lesz a horvátkimlei temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BUTHI ISTVÁN LÁSZLÓ életének 54. évében, október 9-én váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 21-én, hétfőn 15 órakor kezdődik a beledi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Sohasem hal meg az, aki az emlékeinkben él.” Hálával és szeretettel gondolunk tanítóinkra, tanárainkra és őrizzük osztálytársaink emlékét, akik már nem lehetnek velünk: Baranyai Imre Élő Gábor Festő József Horváth Lívia Iváncsics László Köntös Gáspár Rédecsi István Székely Veronika Turi Zsuzsanna A csornai II. sz. Általános Iskola 1969-ben végzett 8.a osztálya.
A Nagylózsi Általános Iskola 1969-ben végzett tanulói az 50 éves találkozó alkalmából szeretettel emlékeznek elhunyt tanáraikra: PÁL TIBOR igazgató FERSLI IMRE osztályfőnök PÁL TIBORNÉ SIPOS LAJOS BAKONYI ISTVÁN és elhunyt osztálytársaikra: HORVÁTH PIROSKA REINHOFFER ANDRÁS Emléküket megőrizzük!
A volt Szamuely Tibor Közgazdasági Szakközépiskola 1984-ben végzett 4/a. osztályának diákjai 35 éves érettségi találkozójukon szeretettel emlékeznek BÉKÉSI IMRE tanárukra és LAUER KRISZTINA osztálytársukra. Emléküket nem feledjük
Fájó szívvel emlékezünk BABOS BÉLÁNÉ (Erzsike, Böbe) halálának 5. évfordulójára A múló évek nem felednek, nem halványul emléked, mert a szeretet, amit adtál, egy életre Rád emlékeztet. Szerető családod
Fájó szívvel emlékezünk BÖRZSEI JÓZSEF halálának 1. évfordulóján Csendes a temető, nem jön felelet. Arcomat mossák a keserű könnyek. Hideg sírköveden kezem pihentetem, itt vagyok nálad, rád emlékezem. Ha majd egyszer én is lehunyom a szemem, nem fáj már semmi, mert ott leszel velem. Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. Örökre szerető feleséged, lányod, fiaid, menyed és unokáid
Fájó szívvel emlékezünk CZUPY JÓZSEF halálának 10. évfordulóján. Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt, nem jön vissza soha. Várni valakit, aki nem jön többé, az emlékét őrizzük szívünkben örökké. Szerető családod
Nem múlnak el ők, kik szívünkben élnek. A rábapatonai Általános Iskola 1969-ben végzett tanulói 50 éves osztálytalálkozójuk alkalmából fájó szívvel emlékeznek elhunyt igazgatójukra MOGYORÓSI FERENCRE, osztályfőnökükre DRESCHER NÁNDORNÉRA. Osztálytársaikra: BÁN TIBORRA, BOGNÁR FERENCRE, NAGY DEZSŐRE, MEZŐ ANTALRA, RÁCZ ANNÁRA. Emléküket megőrizzük.
Szeretettel gondolunk volt tanárainkra és Rátok az 55 éves érettségi találkozón: FÁBIÁN MARGIT, HORVÁTH MÁRTA, JANEK ARANKA, KOTÁLIK ERZSÉBET, NAGYPÁLI ÉVA, NÁDOR ÉVA NÉMETH ÉVA, Zrínyi Ilona Gimnázium, 4/A