Bulvár, celeb

2016.04.29. 15:41

Jazznap.hu: koncert 16 magyar helyszínen a nemzetközi dzsessznapon

Budapest mellett négy vidéki és egy határon túli városban 25 magyar és külföldi előadót láthat a közönség az ingyenes rendezvényen.

Összesen tizenhat helyszínen lesznek koncertek április 30-án szombaton a nemzetközi dzsessznap magyar eseményein. Budapest mellett négy vidéki és egy határon túli városban 25 magyar és külföldi előadót láthat a közönség az ingyenes rendezvényen.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá.

Idén - az UNESCO és a Thelonious Monk Dzsesszintézet támogatásával - immár ötödik alkalommal tartják meg a nemzetközi dzsessznapot. Magyarországon a kezdetektől, 2012-től rendeznek programokat az eseményhez kapcsolódva.

A nemzetközi dzsessznap központi gáláját az elmúlt években Isztambulban, Oszakában, tavaly Párizsban tartották, idén pedig Washingtonban lesz: Aretha Franklin, Al Jarreau, Sting, Herbie Hancock és számos más neves előadó is fellép a dzsessz világnapjának előestéjén, pénteken azon a fehér házi koncerten, amelynek házigazdája Barack Obama elnök és felesége, Michelle Obama lesz. A koncertet szombaton felvételről az ABC televízió közvetíti.

A nemzetközi dzsessznap budapesti koncertjeinek sorában szombaton 16 órától a Müpában a Soso Lakatos Quartet játszik, ugyanott 18 órakor a Jazzrael, 22 órakor pedig a BG5. A Raboczki Balázs Quartet, a The Best Bad Trip, a Choose Cheese és a The BebHop Slammers a Fonó Budai Zeneházban lép fel, a Trio Squelini & Rohmann Ditta és az Ektar Instrumental Quintet a Patyolat-PRÓBAüzemben, a Fat Moís Band és a Harakyru Band (feat. Tomor Barnabás, Benkő Zsolt) a Fat Moís-ban.

A Balázs Elemér Group a Budapest Jazz Clubban, a Dig It All a BackStage Pubban, a GDQ feat. Norbert Márkus a Jazzbarlang - Pál Söröző és Barlangteraszon, a Halper Hendrix Experiment az iF Caféban, a Juhász Gábor trió a Nyitott Műhelyben, a német Marcus Stockhausen-Florian Weber duó az Opus Jazz Clubban, a Szakcsi trió a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban zenél, a New Orleans Clubban pedig Swing Highlights címmel Bolba Éva, Majsai Gábor, Varga Ferenc, Balássy Betty, valamint a Studio 11 Ensemble játszik.

A vidéki események között szombaton 11 órakor kerekasztal-beszélgetést rendeznek Jazz, Freedom, World címmel a nagykanizsai Jágó kávézóban, ugyanebben a városban 18 órakor a Gayer Mátyás-Varga Dániel Duó tart lemezbemutató koncertet. A komáromi Monostori erődben az éppen zajló Médiawave keretében a fehérorosz Jegor Zabelov Trió, az amerikai Hamid Drake, valamint a szintén amerikai Assif Tsahar és a japán Nakatani Tacuja duója játszik. A ceglédi vasútállomáson 16 órakor kezdődik a szabadtéri dzsesszszínpad programja, amelyben mások mellett Banai Szilárd, Bori Viktor, Kővári Péter, Horváth Ottilia és Mákó Miklós szerepel, a cserfői JazzLandben pedig Jazz at Night címmel lesz koncert és jam session, közreműködik a Tiborcz Trio, Simon Balázs, Gayer Mátyás és Kőfalvi Csaba.

Lesz egy határon túli program is a Jazznap.hu-n: a kézdivásárhelyi Cafe Jazzben a Fernet Blues Company ad műsort.

Címkék#jazz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!