Bulvár, celeb

2019.08.09. 18:05

Hőségriadó lesz a hétvégén a kánikula miatt - A Sziget szervezői felkészültek a következő napok hőségére

Az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást ad ki szombattól hétfő éjfélig.

A Sziget szervezői felkészültek a következő három napban várható nagy hőségre, számos intézkedéssel segítik a fesztiválozókat a 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet elviselésében - közölte Vető Viktória sajtófőnök pénteken az MTI-vel.


Az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást ad ki szombattól hétfő éjfélig.

    

"A bejáratnál, a K-hídnál hosszú évek óta működnek párakapuk, és ezekből többet felállítottunk a nagyobb befogadóképességű helyszíneken, színpadoknál is. A nagyszínpad előtti téren idén páraágyúk működnek az első nap óta" - mondta Vető Viktória.

    

Kitért arra, hogy a hőségnapokon feloldják azt a szabályt, ami korlátozza az ivóvíz bevitelét a fesztivál területére, most az ásványvizet nagyobb mennyiségben is magukkal vihetik a szigetelők. További lépésként - évek óta bevált gyakorlatnak megfelelően - a Sziget járőrcsapatai igény szerint egész nap ballonos vizet osztanak.

    

"A nagy forgalmú utakon fix vízosztó pontok létesülnek, ezek mellett mobil vízosztók tevékenykednek. A fesztiválozókat elsősegélynyújtó csapat is figyeli, felkeltik azokat, akik a tűző napon alszanak és beküldik hűs helyszínekre őket" - sorolta a sajtófőnök.

    

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton 31 és 35 Celsius-fok között lesz a legmagasabb napi hőmérséklet, a helyzet a következő napokban sem változik jelentősen, hétfő akár 36-37 fok is lehet.

Szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken.


Közleményük szerint a szombat 0 órától elrendelt intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján adták ki figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását.

    

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

    

A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

    

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

    

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

    

A tisztifőorvos három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el.

Az első fok a figyelmeztető előrejelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Az országos tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!