100 év után is van még dolguk a népzenegyűjtőknek

Fonográf helyett kamerákkal, mikrofonokkal és világítástechnikával dolgoznak a modern népdalgyűjtők. Így tesz Both Miklós zeneszerző és a Kerekes Band frontemberei is, amikor a magyar, az erdélyi vagy az ukrán falvak kincseit kutatják - versenyt futva az idővel.

„Az utolsó pillanatban vagyunk” – nyilatkozta a március 15-én Kossuth-nagydíjjal kitüntetett Kallós Zoltán néprajzkutató, amikor arról kérdezték, mennyire fontos ma népzenéket és népdalokat gyűjteni.
A most 91 éves szakember egész életét ezek felkutatására és rögzítésére tette fel, munkásságának köszönhetően pedig felbecsülhetetlen értékű anyag gyűlt össze az elmúlt évtizedek alatt. Szerencsére vannak olyanok, akik továbbviszik ezt a munkát.
 

Munkában. A hang mellett a képet is rögzíti Both Miklós. Fotó: Ancsin Gábor Képszerkesztőség

 

Ma is van mit gyűjteni

– Épp a napokban röppent fel a hír a Facebookon, hogy találtak egy gyergyói hegedűst, akitől eddig még senki sem gyűjtött anyagot – mondta Fehér Zsombor, a magyar népzenei alapokat funk, dzsessz, rock és elektronikus műfaji elemekkel feldolgozó Kerekes Band zenekar vezetője. Ahogy ő látja, pont az ilyen példák mutatják meg, sosem szabad azt gondolnunk, hogy többé már nincs értelme a népdalok és népzenék összegyűjtésének.
– Bartók Béla (aki épp ma lenne 136 éves – a szerk.) és Kodály Zoltán is azt mondta, az utolsó órában vagyunk. Bár azóta már eltelt majdnem 100 esztendő, úgy tűnik, még mindig találni friss forrást – tette hozzá Fehér Zsombor.
 

Sokszor örömzenélésbe torkollik egy-egy furulyázás. Fotó: Kerekes Band
Sokszor örömzenélésbe torkollik egy-egy furulyázás. Fotó: Kerekes Band

Nénivel, bácsival beszélget

A népdalgyűjtés szó hallatán sokakban még ma is az a kép él, hogy az elkötelezett kutató egy mikrofont dug az idősek orra alá, és megkéri, énekeljenek egy kicsit. Ez a munka azonban egészen másról szól.

– Technológiailag (is) rengeteget fejlődött a gyűjtőmunka. Bartókék egy fonográffal járták a falvakat, de a mai munkához már nem elég, ha csak egy mobiltelefon van nálunk. A mi csapatunk például kamerákkal, nyolc darab mikrofonnal és mikrofonállvánnyal, fénytechnikával felszerelve indul útnak – mondta Both Miklós zeneszerző, előadóművész és szenvedélyes népzenegyűjtő. A Dal című műsorban is zsűriző alkotó meggyőződése, ha Bartókék ma élnének, ők is ugyanilyen aprólékossággal vennék fel az anyagokat. A rögzítés azonban csupán a munka felét jelenti.
 

Both Miklósék arra is figyelnek, hogy a dalokat mindig autentikus környezetben vegyék fel. Fotó: Both Miklós
Both Miklósék arra is figyelnek, hogy a dalokat mindig autentikus környezetben vegyék fel. Fotó: Both Miklós

– Itt nem csak dallamok és zenék „összegereblyézése” a lényeg. Beszélgetni kell a bácsikkal és nénikkel, megérteni azt a fajta motivációt, ami arra sarkallja őket, hogy továbbra is őrizzék a kultúrájukat egy olyan közösségben, ami ma már talán csak foszlányaiban létezik – tette hozzá Fehér Zsombor.

– A gyűjtéshez hozzátartozik a paraszti élet dokumentálása is, hogy megtudjuk, ki honnan jön, milyen családi tragédia vagy öröm hallható ki a hangjukból. Emellett mi minden esetben náluk keresünk szállást, ezzel ugyanis egy olyan viszony alakul ki, amitől sokkal fesztelenebb lesz az éneklés – árulta el a kulisszatitkot Both Miklós.

– Az ukrán falvakban ráadásul még nagyobb hangsúlyt kap, hogy az ott élők bizalmát elnyerjük. A helyzet ugyanis az, hogy a globalizáció miatt (aminek egyébként számos előnye van) egy óriási generációs szakadék alakul ki a falusiak között. A fiatalok kicikizik az időseket, hogy miért énekelnek, így aztán ők sem mindig énekelnek szívesen, ránk pedig furcsán néznek, hogy miért is akarjuk mi ezt felvenni – fűzte hozzá Both Miklós.

Aki ismer valakit

A népdalgyűjtőknek azonban nem csak a bizalom elnyerése miatt nehéz a dolguk. A kultúrát őrző helyi közösségek tagjai ugyanis nem maguktól jelentkeznek, fel kell őket kutatni ahhoz, hogy újabb és újabb énekeket, zenéket rögzíthessenek a szakemberek.

– A közösségekbe érve beszélgetni kell az ott élőkkel. Ők azok, akik pontosan tudják, kit kell megkeresnünk, csak legfeljebb nincsenek tisztában azzal, hogy ismernek olyan illetőt, aki például furulyázik – mondta Fehér Zsombor. A Kerekes Band vezetője szerint az ő segítségük nélkül nem is létezhet igazi gyűjtőmunka.

– A falvakba beérve általában a helyi plébánost, polgármestert keressük fel először, ők ugyanis biztosan ismernek olyanokat, akik ismerik és éneklik a helyi dalokat – árulta el Both Miklós.
 

1908-ban még csak egy fonográf szolgált a gyűjtésre. Fotó: A Concise History of Modern Music
1908-ban még csak egy fonográf szolgált a gyűjtésre. Fotó: A Concise History of Modern Music

Népdal helyett Wellhello

Népdalokat gyűjteni azonban sokkal több egy egyszerű munkánál. A zenekedvelő szakemberek szerint aki nem kötelezi el magát e mellett a hivatás mellett, az inkább bele se kezdjen – a gyűjtésnél ugyanis arra van szükség, hogy a kutató a velejéig át tudja érezni az előadók érzelmeit.

– Amikor gyerekkoromban nagyapámmal beszélgettem, mindig arra voltam kíváncsi, hogy milyen dalokat énekeltek. Folyamatosan nyaggattam azért, hogy húzzon elő egy-két nótát fiatalkora repertoárjából – mesélte Fehér Zsombor. Mint mondja, egy idő után nagyapja megelégelte a dolgot, és elmondta neki, hogy rossz úton jár. Számukra ugyanis nem az éneklés, hanem a földön végzett munka volt az első.

– Szombatonként aztán a fonóban előkerültek a dalok is, amit minden héten nagyon vártak. Ha pedig belegondolunk, ma is ugyanez a helyzet, csak a közeg más: mindenki a szombatot várja, hogy aztán a zene és a dalok mellett kiengedhesse a gőzt. Csak most épp Wellhellót énekelnek, nem népdalokat – mondta mosolyogva a szakember.
 

Nemcsak a dal, az egész kultúra fontos. Az asszonyok még a népviseletet is felveszik. Fotó: Both Miklós
Nemcsak a dal, az egész kultúra fontos. Az asszonyok még a népviseletet is felveszik. Fotó: Both Miklós

Sült már a krumpli

– Bármikor előfordulhat, hogy levezetsz 1000 kilométert, és csak a célnál derül ki, hogy az alany, akihez jöttél, nincs is otthon. De pont ez a csodálatos ebben a munkában, hogy ezeket az anyagokat, emlékeket sosem lehet az internetről, a Facebookról vagy a YouTube-ról leakasztani, el kell érte menni, találkozni kell azzal, aki mindezt őrzi – mondta Fehér Zsombor, amikor arról kérdeztük, egy népdalgyűjtő számára mi az az érzelmi kapocs, ami a leginkább a munkájához köti a szakembert.

– Konkrétan történt ilyen, amikor Tankó „Fintu” Dezső pásztorfurulya-mesterhez látogattunk el. Az unokája közölte, hogy a nagypapa a nyári lakban van, így onnan még 10 kilométert kellett a hegyekben túráznunk. A nyári laknál viszont már sült a krumpli és a gomba a grillen, mi pedig beszélgettünk, ettünk, majd előkerült a furulya, és megkezdődött a zenélés. Hatalmas élmény volt – emlékszik vissza Fehér Zsombor.
Both Miklós szerint a gyűjtőmunka valójában egy kikapcsolódás, ami egy teljesen más környezetbe kalauzolja el a kutatót.

– Életem első igazán meghatározó élménye volt, amikor Erdélyben dolgoztunk. Mi is leköltöztünk a cigánysorra, és egy ideig ott éltünk velük. Más közeg volt, másfajta mentalitás. Amit egy ilyen úton kapunk a zenén túl, a világról való eltérő gondolkodás. Ennek megismerése, megértése a mi világról való elképzelésünket is gazdagítja – árulta el a népdalgyűjtő.

Életét szentelte a gyűjtésnek

Kallós Zoltán a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő. Március 15-én kitüntették a Kossuth-nagydíjjal. Nagy sikert aratott gyűjteménye, a Balladák könyve, amely tartalmával – 259 ballada és további 8 ballada meseváltozata – a leggazdagabb magyar balladagyűjtemények egyike.
 

Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából bélyeget adott ki a Magyar Posta. Forrás: wikipédia
Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából bélyeget adott ki a Magyar Posta. Forrás: wikipédia
Két lépésben megduplázódik a kistelepülésen szolgáló lelkészek támogatása
A közösségek alapvetően önfenntartók, a hívek adják lelkészeik fizetését, de van olyan a közösség, ahol ez az önfenntartó erő már kevés.
Új művek komponálására hívják a fiatal magyar zeneszerzőket
Az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Emelt bérajánlatot kapnak a szakképzésben oktatók
A kormány célja, hogy jobb és gyakorlatiasabb legyen a szakképzés, ennek egyik fontos feltétele, hogy az oktatók nagyobb megbecsülést kapjanak.
Megszűnik a tűzgyújtási tilalom az Alföldön is
Az ország teljes területén engedélyezett lesz a tűzrakás az előírások betartása mellett.
Gyász
„Elnémult egy hang, a szíve utolsót dobbant, lehullt egy fénylő csillag, megkondult az égi harang. Ő volt a jóság példája, a szeretet mintája. Nem hagyott itt minket, csak előrement. Szeretete szívünkben örökké él. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamám, anyósom és rokonunk, MOLNÁR LÁSZLÓNÉ szül. Babos Piroska, a SOTEX volt dolgozója életének 55. évében, türelemmel viselt, súlyos betegség után elhunyt. Szerettünk végső nyugalomra helyezése 2020. június 3-án, szerdán 16.30 órakor lesz az ágfalvi temetőben. Utána engesztelő szentmisét mondatunk a helyi katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hadd menjek, Istenem, mindig feléd, fájdalmak útjain mindig feléd. Ó, sok keresztje van, de ez az én utam. Mert hozzád visz, Uram, mindig feléd. (Sarah Fuller Flower Adams) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BENCZÚR LAJOS LÁSZLÓ 79 éves korában, rövid betegség után elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütörtökön 15 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A gyászoló család
„Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Fájdalommal tudatjuk, hogy férjem, édesapám, apósom, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, KECSKÉS JÁNOS életének 80. évében elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra a győr-szabadhegyi Szabadi úti köztemető 18-as parcellájában. Gyászoló család
„Úgy volt ő jó, ahogy volt, ahogy élt, hitt és remélt. Ahogy szeretett, ahogy az emberekre tekintett. Úgy volt ő jó, ahogy volt, bárcsak volna, bárcsak lenne még! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TEIDL VIKTORNÉ szül. Ksuz Erzsébet életének 71. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 3-án, szerdán 15 órakor lesz a nagyszentjánosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
DR. KASZÁS ÉVA orvos május 25-én délben elment közülünk. 84 évet élt nyugalomban, boldogságban, fiai szeretetében, gondoskodásában. Elköszön minden rokonától, ismerősétől. „Hol megtalálsz engem, ne gyere a síromhoz. Ott nem fogsz megtalálni, tedd le a gyászodat. Hideg föld nem tud engem megtartani. Én a szelekkel költözöm, amelyek meglátogatnak téged nyári napokon. (Jessica Koch)
Értesítjük mindazokat, akik szerették és ismerték, hogy felejthetetlen halottunk, FLEISCHHACKER IMRE hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. június 5-én 15 órakor lesz a soproni evangélikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára virágot helyeznek, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapánk, rokonunk, KŐVÁRY LÁSZLÓ életének 74. évében elhunyt. Hamvait 2020. május 28-án szűk családi körben helyeztük végső nyugalomra a győr-nádorvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és mély gyászunkban velünk éreznek. Parcella: UK, sor: XLIV(44.), szám: 26. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapám, apósom, NÉMETH DÉNES ménfőcsanaki lakos életének 62. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt. Temetése gyászmisével egybekötve 2020. június 2-án, kedden 13 órakor lesz a győri Szentlélek-templom altemplomában. Kérjük, hogy a hely szűke miatt ne hozzanak virágot, az erre szánt összeg a templom javára, a perselybe dobható. Csanaki egyházközségi kötődése emlékére - és annak, aki itt szeretne tőle elbúcsúzni - 2020. június 6-án, szombaton 18 órakor lesz megemlékező szentmise a csanaki templomban. Köszönjük mindazoknak, akik valamelyik megemlékezésen együtt lesznek velünk. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Együttérző szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SAMU LAJOS (Lalika) 50 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 2-án, kedden 15 órakor lesz a győrasszonyfai temetőben. Győrasszonyfa Község Önkormányzata
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy nagynénénk, TEMESI TIBORNÉ szül. Huber Klára életének 82. évében és unokatestvérünk, IFJ.TEMESI TIBOR életének 58. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatójuk 2020. június 3-án, szerdán 15 órakor lesz a győr-szigeti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjukra elkísérik őket. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, öcsém, TÖLGYESI ISTVÁN életének 66. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 2-án 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett nagypapánk, LAMPERT JÓZSEF GÉZA életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. május 31-én, vasárnap 13 órakor lesz a téti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk HORVÁTH LAJOS halálának 1. évfordulóján Addig vagy boldog míg van aki szeret, aki a bajban is fogja két kezed. S hogy milyen fontos is volt neked, csak akkor érzed, ha nincs már veled. Amíg élünk szeretünk és nem feledünk téged. Gyászolják édesanyja, felesége, gyermekei és a család
Fájó szívvel emlékezünk SZŰCS GÉZA halálának 2. évfordulóján. Múlnak az évek egymás után sorban, szívünkben a szeretet nem múlik el soha. Érezzük, hogy itt vagy velünk, ha felnézünk az égre, egy csillag mindig fényesebben ragyog nekünk a földre. Hiányod fájdalom, elviselni nehéz, örökké tart szívünkben a Rád emlékezés. Szerető feleséged, fiad, lányod és unokáid.
Szomorú szívvel emlékezünk BARACSKAI LÁSZLÓ volt ravazdi lakos halálnak 1. évfordulójára! Akiknek fontos voltál, azoknak fontos vagy ma is, akik szerettek, azok szeretnek ma is. Köszönünk minden szép emléket, amit nekünk hagytál, szívünkben örökké élsz. Szerető feleséged és családod