Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

WikiLeaks - A svéd igazságügyi hatóságok kiadták az új elfogató parancsot

A svéd igazságügyi hatóságok kiadták a Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója elleni új nemzetközi elfogató parancsot - közölte a svéd főügyészség pénteken.

Karin Rosander szóvivő elmondta, hogy az új parancs már tartalmazza a brit rendőrség által hiányolt adatokat.

A brit hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy "technikai részletek" miatt késik Assange őrizetbe vétele. A svéd rendőrség ezt követően elismerte, hogy eljárásbeli hibát követett el, és bejelentette, hogy új, kiegészített parancsot adnak át az Interpolnak, hogy annak alapján a brit hatóságok végre tudják hajtani a parancsot.

A parancsnak tartalmaznia kell minden felmerült bűncselekmény esetében, hogy az maximálisan mekkora büntetéssel sújtható. Rosander közlése szerint Svédország általában csak a legsúlyosabb bűncselekmény - jelen esetben a nemi erőszak esetében - tüntette fel a kiszabható legmagasabb büntetés mértékét.

Assange ellen az Interpol december 1-jén tett közzé elfogató parancsot nemi erőszak, továbbá szexuális zaklatás elkövetésének gyanújával. A letartóztatást a svéd hatóságok kezdeményezték, és a parancs a rendőri szervezet mind a 188 tagállamában - köztük Magyarországon is - érvényben van. Az új parancs már hatályban van.

Azt nem tudni biztosan, hogy az ausztrál újságíró hol tartózkodik jelenleg, de brit sajtóértesülések szerint valószínűleg Délkelet-Angliában van. Egy meg nem nevezett brit rendőrségi forrás azt is közölte a The Times című lappal, hogy ismerik a férfi hollétét. Björn Hurtig, Assange svéd ügyvédje közölte, hogy ha kliensét őrizetbe veszik Angliában, brit kollégájával, Mark Stephensszel és nemzetközi szakértőkkel együtt minden jogi eszközt bevet a svéd kiadatási kérelem elutasításáért.

Assange pénteken, a Guardian honlapján egy "olvasói fórumon" közölte, hogy halálos fenyegetéseket kapott, így munkatársai szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Egyebek között azt is elmondta, hogy a WikiLeaks birtokában lévő egyes feljegyzésekben a Földön kívüli életről is szó esik. Bár részleteket nem említett, annyit még hozzátett, hogy ezen anyagok egy részében repülő csészealjakról, azaz ufókról van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz alá került Velence nagy része

Az Adriai-tenger megnövekedett szintje miatt víz alá került pénteken Velence nagyobbik fele, és… Tovább olvasom