Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Víz alatti múzeumokká alakítják az egykoron elsüllyedt görög hajókat

Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat.
Görögország enyhít a víz alatti műkincseit érintő szigorú szabályozáson és lehetővé teszi, hogy búvárok lemerülhessenek egyes ókori hajóroncsokhoz.

Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a páratlan műkincseket.
    
Az első ókori hajó, amelyet megnyitnak a közönség előtt, az Égei-tenger északi részén elterülő Alonisszosz szigete közelében található Perisztera lesz, a teherhajót az Alonisszoszzal szemben fekvő lakatlan görög szigetről nevezték el, amelynél az 1990-es évek elején megtalálták - adta hírül a Greek Reporter című görög napilap honlapja.

 
Forrás: divescover.com Fotó: Antonakis Antonios
Forrás: divescover.com Fotó: Antonakis Antonios

A teherhajó több ezer - minden bizonnyal borral töltött - amforával a fedélzetén süllyedt el a Kr.e. 5. században. Aki nem búvárkodik, az is megcsodálhatja az ókori csodát és környékét a virtuális valóság segítségével a szárazföldön létrehozott információs központban.
    
A Perisztera hajóroncsban több ezer amfora hever, többségük érintetlenül. Az elmúlt évezredekben a halak, szivacsok és más tengeri élőlények otthonaivá váltak az amforák.
 
Forrás: greekreporter.com
Forrás: greekreporter.com

Az ókori hajóroncsot még manapság is számos rejtély övezi. Csak egy kis részét tárták fel, és a szakemberek még mindig nem tudják, hogy miért és miként süllyedt el, és szállított-e más értékeket a mintegy négyezerre becsült amforán kívül.

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DNS-tesztek is igazolták, hogy legkevesebb 49 nőt termékenyített meg saját spermájával egy holland orvos

DNS-tesztek is igazolták, hogy legkevesebb 49 nőt termékenyített meg saját spermájával egy holland orvos
Jan Karbaat még életében elismerte, hogy mintegy 60 gyermeknek lehet az apja, de amíg élt, nem… Tovább olvasom