Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Vevőroham az új autókért

Ausztria–Szlovákia - Még csak egy hete vezették be, máris hatalmas siker Ausztriában a roncsprémiumrendszer. Ugyancsak szárnyal az újautó-eladás Szlovákiában, ahol már március óta fut ez a program. Nálunk a kormány most tervezi a gépjárműcsere-támogatás bevezetését, de számos uniós országban már nagy sikerrel működik a rendszer. Ausztriában teljes siker az alig egy hete működő program. Az osztrákok valósággal megrohamozták az autókereskedéseket, ahol igényelni lehet az 1500 eurós támogatást. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendszer első napján átlagosan másfél percenként futott be igénylés a tárcához.

Az ausztriai szabályozás szerint aki 1996. január elseje előtt üzembe helyezett autójától akar megválni, az új személygépkocsi vásárlásához 1500 eurós állami árkiegészítést kap. Ám emellett további jelentős kedvezményeket adnak a kereskedők, így az engedmény akár 30 százalékos is lehet. Az autóvásárlást április elsejétől év végéig segítő környezetvédelmi támogatás valószínűleg megtérül az államnak, sőt, a legnagyobb bevételre éppen a költségvetés számíthat. Harmincezer gépjármű eladása esetén a kincstár már 125 millió euró bevételre tesz szert adókból, illetékekből és egyéb díjakból.

A roncsprémiumrendszer alig egyhetes bevezetése óta megugrott a kereslet Josef Kamper nezsideri (Neusiedl am See) kereskedésében is. Szerinte ezt megelőzően sem esett vissza jelentősen a vásárlások száma, ám mindenképen szükség volt erre a támogatásra.

– Nagyon jól megy az eladás, még soha nem rendeltek ennyi autót, mint most – mondja Josef Kamper. – A roncsprémiumrendszer áprilisi bevezetését már előre lehetett tudni, így sokan már márciusban megrendelték az új autójukat. Az elmúlt hónapban összesen több mint 10 ezer Volkswagent és Audit rendeltek Ausztriában. Eleinte nem volt nagy az érdeklődés az 1500 eurós támogatásra, ezért az importőrrel közösen kénytelenek voltunk további kedvezményeket adni. Így egy közép-felső kategóriás modellnél a támogatással együtt akár 3500
euróval is olcsóbb lehet egy autó.

– A roncsprémium bevezetése óta közel negyedével nőtt a forgalmunk. Az új autó értékesítésénél ez a többlet a kedvezmények miatt nem annyira érezhető a bevételben, ám bízunk abban, hogy az alkatrészeladásban, szervizelésben megtérül majd.

Josef Kamper hozzátette: ezt a kedvezményt kizárólag osztrák magánemberek vehetik igénybe, illetve olyan külföldiek, akik ausztriai bejelentett lakcímmel és legalább egy éve osztrák rendszámú gépjárművel rendelkeznek. A kereskedő hozzátette: nem tapasztalta – és nem is hallott róla –, hogy a magas forint-euró árfolyam miatt az osztrákok tömegesen járnának Magyarországra autót vásárolni. Sőt, inkább a magas árfolyam ellenére is számos hazánkbeli vásárol nála gépkocsit.

Csak az elmúlt néhány hónapban például hat luxusterepjárót adtak el Magyarországra.

Szlovákiában március 9-én lépett életbe a roncsprémiumprogram. Ezzel akár összesen 2000 euróval is olcsóbban vásárolhatja meg új kocsiját az a szlovák állampolgár, aki tíz évnél idősebb autóját leadja a roncstelepen. Ezt a támogatást a maximum 25 ezer euróba kerülő járműveknél lehet igénybe venni. Első körben 22 ezer autó eladását támogatta az állam, ám ez a keret gyorsan elfogyott. A hónap elején indult második ütemre is már közel 11 ezren jelentkeztek. A roncsprémium bevezetésének hatását jól érzik forgalmukon a Kisalföld által megkérdezett egyik pozsonyi Skoda-kereskedésben is. Bozena Hajduová értékesítési vezető lapunknak elmondta: pontos adattal még nem tud szolgálni a kereslet növekedéséről, ám az érezhetően megnőtt. Míg az év első két hónapjában az eladások lényegesen elmaradtak az előző évitől, addig márciusban már meghaladták a tavalyi számot.

Információk szerint az autócserét ösztönző program magyarországi bevezetésén dolgozik a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM). A minisztérium és a szakmai szervezetek állítólag 300–600 ezer forinttal támogatnák az idősebb autók újra történő cseréjét. 

Olvasóink írták

  • 2. kamikaze 2009. április 09. 08:51
    „csak várjuk ki a végét!!!kiváncsi vagyok a buta törvényhozók hogy döntenek majd!!!ebben a tetves országban biztos nem fog olyan simán menni mint szomszédainknál!!!!biztos túlkomplikálják majd a főfaszok!!!”
  • 1. Lobbo71 2009. április 08. 19:17
    „Állami pénzen autót a népnek, ez aztán nagy ötlet, gratulálok. Tényleg sehol nincs jobb helye az adónknak.
    A kórházban meg egy darab vajas zsemle a vacsora.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni vendégek az Európai Unió parlamentjében

Brüsszel - A tagországok rendőrségeinek együttműködéséről, a bevándorlók gyermekeinek oktatásáról… Tovább olvasom