Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Veszteséges lett a második negyedévben az AIG

Ismét a saját lábára akar állni a világ egykori legnagyobb biztosítótársasága, az amerikai állam által megmentett American International Group Inc. (AIG): bár most közzétett második negyedévét veszteséggel zárta az egyszeri tételek miatt, jelenleg arról tárgyal, hogy az állam mintegy 80 százalékos tulajdonosi részét kivásárolja.

Az AIG egyes érdekeltségek értékesítésével kívánja visszafizetni az állami támogatást. Leánycége, az Alico életbiztosító így került át 15,5 milliárd dollár ellenében a Metlife tulajdonába, ázsiai életbiztosítási üzletágát, az AIA biztosítót pedig 35,5 milliárd dollárért adta el brit Prudential biztosítótársaságnak.

Az AIG-t terhelő egyszeri tételek - elsősorban az átalakítási költségek - miatt a második negyedévben 538 millió dollár lett a nettó veszteség, az állam felé fizetendő kötelezettségekkel együtt 2,66 milliárd, egy részvényre 3,96 dollár. Egy évvel korábban 1,8 milliárd, egy részvényre 2,30 dollár volt az adózott eredmény.

Az egyszeri tételek nélkül viszont 1,3 milliárd, egy részvényre 1,99 dollár adózott eredményt ért el az AIG, a tavalyi 1,1 milliárd, egy részvényre 1,71 dollár után. Az elemzők csak 99 centet vártak.

Az AIG még mindig egyike a világ legnagyobb életbiztosítóinak, és továbbra is a világ legnagyobb repülőgép-finanszírozója.

A biztosítótársaság 1,45 milliárd dolláros nyereségről számolt be az első negyedévben a tavalyi veszteséggel szemben, befektetési erőfeszítéseinek és biztosítási üzletága stabilizálódásának köszönhetően. Forgalma 22 százalékkal emelkedett a tavalyi első negyedévihez képest 16,3 milliárd dollárra.

A biztosító összesen 182 milliárd dollár támogatást kapott az amerikai kormánytól a pénzügyi válság idején, így most közel 80 százalékos állami tulajdonban van. Az AIG a 2008-as évet még az amerikai gazdaságtörténetben a legnagyobb, 99,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta, 2009-es éves vesztesége pedig 10,9 milliárd dollár volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot estek a nyugat-európai értéktőzsdék

A nyugat-európai értéktőzsdéket pénteken lejtőre lökték az amerikai munkahelyek vártnál nagyobb… Tovább olvasom