Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Vandálok tették tönkre a stoppos robotot Amerikában

Beteljesült a népszerű stoppos robot sorsa: az amerikai körutazásra indult gyereknagyságú, egyszerű társalgásra képes robotot Philadelphiában vandálok tették tönkre.

A stoppoló robotot, más néven hitchBOT-ot kanadai kutatók  készítették egy szociológiai kísérlethez. A tudósok beszámolója  szerint a világszerte nagy népszerűségnek örvendő gépemberkét valaki  annyira megrongálta a hétvégén Philadelphiában, hogy már nem lehet  megjavítani. Így a robot első amerikai útja két hét alatt véget is  ért. 

A stoppos robot tavaly 26 nap alatt utazott át Kanadán, és  Európa egyes részeibe is eljutott. A gépemberke nem tud mozogni, az  idegenek szívességére hagyatkozva jut tovább útján. Akik felveszik,  rendszerint másoknak adják tovább, vagy észrevehető helyen hagyják,  hogy majd legyen, aki továbbszállítja. 

Amerikai körútja július 17-én kezdődött a massachusettsi  Marbelheadben, ahol ujját a levegőbe tartva, feje körül felirattal  jelezte, hogy San Franciscóba szeretne eljutni. Az elmúlt két hétben  járt Bostonban és rövid időt az óceánparton töltött. Egyszer  elvitték egy Red Sox-meccsre, de a keleti partvidékre már nem ért el. 

A hitchBOT alkotói szombaton föltettek a honlapjukra egy képet a  megrongált stoppoló robotról: ezen látható, hogy a robot karjai és  lábai le vannak szakítva. Mint a kutatók mondták, nem tudják, ki és  miért rongálta meg a gépembert. 

Olyan útitársnak tervezték, amely egyszerű beszélgetésre képes,  hollétérők GPS-jeleket küldött és húszpercenként véletlenszerűen  készített fotót a környezetéről, hogy dokumentálja utazását. A  kutatók azt akarták vizsgálni, hogyan teremtenek kapcsolatot az  emberek a kis robottal. 

Elmúlt körútjai során eljutott egy képregényvásárba, egy  esküvőre, Hollandiában portréját is megfestették, és egy hetet  egyszer egy heavymetal-bandával töltött.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wellhellót szaval Scherer Péter

A Wellhello Apu Vedd Meg-jét Scherer Péter és Janklovics Péter adja elő. #BOSS #SWAG Tovább olvasom