Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Valentin-napi tévedéseink

A szerelmesek ünnepeként a köztudatba bevonult Valentin-nap, lehetőséget teremt érzelmeink tárgyiasítására. Kapunk és veszünk ajándékot, aztán persze jellemzően kifejtjük, hogy mekkora marhaság egyetlen napra korlátozni a szeretet kifejezését és mennyire nevetséges a tömegeket követve az utolsó pillanatban, vásárlási lázban égve, venni VALAMIT.


Sokan sokfélét gondolnak Valentinról, s nem árt, ha jó előre párunkkal megbeszéljük az efféle  – mondják – rákerőltetett ünnepek fontosságát a kapcsolat szempontjából.A vélemények megoszlanak. A férfiak inkább elutasítóak és titulálják „hülyeségnek" február 14-e szokásjogon alapuló „kötelezettségeit". Kivéve, ha a kedves egy szexi fehérneműre ruház be az este forró hangulatát tovább fokozva. Ha még a hastáncosokat megszégyenítő erotikus mozdulatok, lágy keleti zene duruzsló hangja, s néhány a szoba félhomályát bevilágító viaszgyertya és  füstölő bódító illata is belengi a szobát - hát már nem ennyire elutasító az erősebbik nem egyetlen tagja sem. Merthogy van, aki így ünnepel, s ekképp ajándékoz. A nők inkább megengedőek, nemegyszer követelőzőek a Bálint-nap kapcsán. Legfőképp a kapcsolat szilárdságában valahol a lelkük legmélyén kételkedők látnak bele  e napba valamiféle jelet. Annak jelét, hogy szereti-e őt a párjuk, mennyire szereti, s miként hozza ezt tudomásukra. Mennyire félrevezető lehet ez. Egy drága parfüm, egy szál virág, a kedvenc csokoládésbombon éppúgy félreértelmezhető, mint a kismackó vagy egyéb kabalafigurák. Saját bizonytalanságuk tör felszínre a kapott ajándék értelmezésében. És csak a tudat szintjén, hiszen többen eltitkolják, mint bevallják tetszik-e, amivel meglepte őket a kedves. Innen már egyenes út vezethetne egy párkapcsolati tanácsadóhoz vagy pszichológushoz.Talán éppen ez a gondolati pont az, ahol már nem is a Valentin napról beszélünk. Hanem magáról a párkapcsolatról.
A pszichológus, de akár egy a házasságunkat, kettősünket kívülről objektíven szemlélő barát is elmondhatja: induljunk ki az év 364 napjából, ha értékmérlegre tesszük a párkapcsolatot, s ne a ránkerőltetett, vagy megfelelési vágynak engedő ajándék legyen az érzelmeink és együttesünk szeretetintenzitásának, szerelemmélységének fokmérője.Sokkal fontosabb a mindennapok során felénk áradó vagy rossz esetben már rég meg nem kapott figyelmesség, kedvesség, az együttlét vágya és igénye, az intimitás, a szexuális vonzódás és intenzitása. Hogy még érdekel a másik, és még érdeklődik irántunk a másik. Hogy megpuszilja-e váratlanul  "ok nélkül"  kezünket, meglep-e egy kedves gesztussal, türelmesen végighallgatja-e a hazahozott irodai "stressz-pakkot", akar-e még velünk fürödni, gyertyafényben szerelmeskedni… és folytathatnánk.
Naná hogy mindezek nem a mindennapi rendszer részei, nem is tudnánk értékelni, ha rutinná válnának. (A szerelem még hosszú kapcsolatokban is   élhet, amikor még sok-sok év után is van olyan mozdulata, mondata, pillantása a másiknak, amivel meglep, amely átmelegít és elvarázsol.)Visszatérve a Valentinra és e nap nagy tévedéseire, mármint ajándékozás terén, nézzünk néhány alapvetést, melyek talán segítenek a bizonytalanoknak, márcsak azért is, mert e mondatokat, nem egy újságíró, hanem az élet írta. Íme pár jó tanács tehát mindazoknak, akik még ragaszkodnak a rohanó világunkból való efféle kiszabadulás vágyára. Mert hiszik, hogy igenis kellenek ezek az alkalmak, ha másért nem, hát azért, hogy szerettünk boldog legyen.

- Társunk ismerete nélkül jó ajándékot nem választhatunk.
- Sokszor többet ér megbeszélni a 14-ét, mint jóakarattal „mellényúlni" a meglepetéssel.
- Ne az ajándék értékét nézzük!
- Ne akarjuk megfejteni az ajándék mögötti "miért ezt" gondolatot, ha értetlenkedünk, kérdezzünk rá a vásárlás okára.
- Ne Valentin-napon akarjunk rendbe tenni egy kihülőben lévő kapcsolatot, elutasítás, vagy a problémát tovább gördítő értelmetlen fájdalom lehet a következménye elnapolásával.- Ha a társunk nagy kabalagyűjtő, boldog lesz egy kedves a kelleténél kissé pajzánabb, bohókásabb, "valentinosabb" mütyűrrel is, nem kell túlgondolkodni az ajándékozást.
- A parfümnek sok nő örül. De nem minden illatnak és nem a boltos kisasszony által kiszagoltnak. Uraim, szívük hölgyének, egyénisége, ízlése alapján válasszanak és vegyék elő esetlegesen mélyen elrejtett szívüket a választásnál.
- Egy vacsora éppúgy lehet a közös ajándék, de ilyenkor alkalomhoz illőbb otthon megrendezni, nem egy "steril" környezetben.- Ha tudjuk, mire vágyik, mert a hétköznapokon elejtette a témát, vegyük azt fel, és e napra lepjük meg vele. Nem passzol a Nap gondolatiságához? Na és. A zárt ajtók mögött ez a mi ünnepünk és nem a világé.
- Az erotikus ajándékok is lehetnek megoldások, de azért nem árt, ha erről jó előre kifaggatjuk társunkat. Bár rég rossz, ha csak ennek kapcsán derül erre fény.
- Feleségek figyelem! A gyűrű nem azt jelenti, hogy az efféle alkalmak már felejtésbe mehetnek. Sőt!
- Férjek figyelem! Elkényelmesedni a férj és családfenntartó szerepben már rossz alaphelyzet, megfeledkezni a feleségről, mint Nőről visszatérő hiba. Az asszony is igényli mindazt, amit egykor szerelmes ifjúként a szeretett lánynak megadtál. Amelyet - sajnos - sok férfi már csak a szeretőjének mond el és vásárol meg. (De ez már egy másik téma… - és messze vezet.)
- A feledékenység hazug indok.- Akarjunk örömet szerezni!


És végül: kit érdekel, mit mond a világ, a haver, a szomszéd…éld meg úgy a Valentin-napot, ahogy Kettőtök igényli ezt.
Hisz' "ahol nincs te, ott nincs én se" - mondhatnánk vadromantikusan.
Viszont tény: a szerelem nem játék, mégha a naptár szerinti következő vasárnap, február 14.-e az is.


Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. macskaszem 2010. március 26. 09:44
  „Én pedig utólag megköszönöm a kedves moderátornak a türelmét a jóindulatát, és az emberségét.

  Minden jót és boldog Húsvétot neki . Örök tisztelettel.: macskaszem”
 • 52. maradando 2010. március 25. 13:56
  „Nosztalgiával fogok gondolni az idei Valentin napra. Mindig szép emlékeket ébreszt fel majd bennem.
  Valentintól -Valentinig lángoljon minden bimbózó szerelem !”
 • 51. maradando 2010. március 14. 22:17
  „Ez a búcsú éjszakánk,szóljon a dal hozzád,jóbarát

  Húsz év múlva az ifjú vándor megpihen
  De hosszú még az út és közben valamit tenni kell
  "/Komár Laci/"”
 • 50. maradando 2010. március 14. 22:08
  „49.macskaszem
  Hazug fráter lennék ,ha azt állitanám,hogy régóta rájöttem az összefűggésekre . Valóban sok minden van
  amit levelezéssel lehett csak értékelni: mert nem tartozik másra,és nem akarunk megbántani másokat !
  Válaszom egyértelmű =igen! De itt továbbra is a régi jó macskaszem leszel.
  Próbát teszek a keresésedre . Jó éjt.”
 • 49. macskaszem 2010. március 14. 19:20
  „48. maradando
  Most már tényleg jól összezavartál én meg hónapok óta ezen kínlódok hogy vajon tudod vagy nem.
  Sok mindent nem lehet ott leírni a kekeckedők miatt meg van ami nem tartozik másra.
  Emlékszem mindenre amiket írtál ebben jó a memóriám , csak arra nem mindig hogy mit hova rakok. Na hát én is iszom szavaidat és ha nem vagy nekem se nagy kedvem van írogatni. Na és akkor akarsz levelezni?”
 • 48. maradando 2010. március 14. 12:26
  „47.macskaszem
  "Sári Évi féltékeny típus" /kisalföld.hu/
  10.maradando 2010.01.13.0052
  Minden ÉVI=TABU .!!!(Véssűk az eszűnkbe,hogy ne essűnk verembe.)+(Zéró tolerancia)
  11.macskaszem2010.01.14.18.21
  10.
  Na vajon miért.Szent Éváról még nem hallottam csak valami bűnösről.:-)
  A dmnél is iszom szavaidat és ezt biztos észrevetted. ( Héra?)”
 • 47. macskaszem 2010. március 14. 09:29
  „46. maradando
  Nem igaz hogy keresem magam csak egyszerűen így alakult. Ide evvel a névvel jelentkeztem be mert a másikat nem akartam továbbvinni. De közben meg azon gondolkoztam hogy vajon tudod-e kinek írogatsz.
  Később már annyira bizalmas dolgokat írtál és akkor már inkább csendben maradtam. De most már zavar is ez a tudat. Valami okból itt is veled beszélgetek és ez sem véletlen. A stílus pedig ismerős lehet azt hiszem elég ha annyit írok hogy éva és a számokat már ki se írom. És bocsánat ha most nagyon elkeseredtél és szívesen levelezek veled ha ezek után akarod még. Még annyit hogy megírtam ezt neked már rég a dmnél csak valószínűleg nem olvastad el.”
 • 46. maradando 2010. március 14. 01:05
  „45.macskaszem
  Azt kérdezted tölem egyszer,mi az a :pozitiv szkizofrénia ? Hát itt vagy te az ellenpélda, amikor egy azon ember tőbb néven keresi önmagát,és már maga sem tudja ,ki is vagyok én ! Sejtésem van egy wildmacskáról,
  aki valóban cat . (Nincs tudomásom,hogy más név alatt is valaha egy nöi névvel bejelentkezett személyt megsértettem volna.) Vagy igen ?”
 • 45. macskaszem 2010. március 13. 19:31
  „44. maradando
  Olyan vihar előtti csend van. Nem igaz hogy nem akarnék levelezni veled.Mire kigondoltam hogy hol találod meg a mail címet addigra átvariálták a lapot. Az meg nekem kevés infó amit írtál tudod óvodás szinten vagyok.
  A másik ami miatt tipródok napok óta az hogy nem tudom tisztában vagy -e avval hogy veled máshol is kommunikálok. Erre várok választ.”
 • 44. maradando 2010. március 10. 21:05
  „43.macskaszem
  Nem fogom a "Kaktusz virágát" leszakitani ! Nem képzelőerő kérdése,hogy valakit irásai alapján a barátságával tiszteljenek meg. Legyek orvvadász ? Nem gyűjtök trófeát ! Csak barátokat. Az egyoldalú
  keresés nem motivál,mert nem érzem a másik fél akaratát !!!! Jó éjt !”
 • 43. macskaszem 2010. március 10. 14:36
  „42. maradandio
  Nem zavar a tüske a kaktuszon úgy az igazi. Ugyanúgy az se mindegy mit írsz nekem mert megsérülhetsz te is. Vagy pedig én. Keressél hátha megtalálsz és akkor igazi vadász vagy. Minél tovább tart a vadászat annál értékesebb a zsákmány. Csak el ne fáradj. Azért az még rejtély számomra hogyan lehet vonzódni olyanhoz akit sosem láttál. Vagy esetleg magas fokra fejlesztetted a képzelőerődet? :-)”
 • 42. maradando 2010. március 10. 13:02
  „41.macskaszem
  Te leszel a "sűlthal a tortámom" . Keresek neked valami tűskementes kaktuszt. (Na és téged is kereslek.) :_)”
 • 41. macskaszem 2010. március 10. 08:43
  „maradando
  Pedig a kaktuszokat is szeretem sőt azok voltak az első növényeim. Azokhoz tényleg óvatosan kell közelíteni.
  A kommentelésekről már leszoktál? Pedig olyan jó stílusod van ne fossz már meg ettől az élvezettől.
  De én se vagyok mindig közlékeny hangulatban. Néha beszédes vagyok néha meg hallgatok mint a sült hal.
  Szép napot vagy estét!”
 • 40. maradando 2010. március 09. 23:14
  „39.Macskaszem
  Virágot a virágnak !
  Az önfeldt játékoknak vagyok a hive ,amiben minden fél egyformán jól érzi magát.(A kaktusz marad utoljára.)
  Álmodj cicásat ! Nyugodalmas jó éjszakát ! ,-))”
 • 39. macskaszem 2010. március 09. 19:24
  „Kedves Maradando!
  Most olvastam el a virágüzenetedet hát mit is írjak piros vagyok mint a pipacs!
  Azért csak olyat küldjél ami szívből jön. De feltételezem nem játszanál érzelmekkel.
  Jó éjt! :-)”
 • 38. macskaszem 2010. március 09. 09:35
  „37. maradando
  Fogalmam sincs miből gondolod hogy megérdemlem a sok virágot. De tényleg szeretek minden fajtát mindig azt amelyik éppen nyílik.De kedvencem mégis a rózsa. Talán azért mert érzéssel és tudással lehet hozzáérni mert a tüskéi megsebezhetnek. Azt se bánnám ha hatholdas rózsakertem lenne de csak tíz tő van belőlük de még vágyom több fajtára.
  Lehet hogy csak jövő héten lesz valami a levélből mert a héten nem tudok nyugodtan írogatni csak kutyafuttában.”
 • 37. maradando 2010. március 08. 23:35
  „36.macskaszem.
  Olvasd el a virágűzenet ajánlásait .(milyen virágot válassz? Mi segitünk!)
  Ennek alapján kaphatsz tölem minden sötét nyomtatásban szereplő virágokból.
  Orchidea,begonia,kék liliom,frézia,tulipán,=mert megérdemled !
  Részemröl vakmeröség, egy csokorba kötve ennyi érzelmet nyújtó virágot átadni .De sok a telitalálat
  az ajánlásban. Egy freemail megkeresést jó" néven "vennék töled. tégy egy próbát. Nem akarok tolakodó lenni. Viszonozni fogom ! Holnapi viszont olvasásra .”
 • 36. macskaszem 2010. március 08. 19:43
  „35. maradando
  Na ez a vers is!
  Milyen nemes virágot kaptam tőled ! (és milyen drága) Reggel elfelejtettem ezt megírni . :-)”
 • 35. maradando 2010. március 08. 10:09
  „34.macskaszem
  Kandur macskához illöen :
  Ecc pecc kimehetsz,holnap után bejöhetsz,
  cérnára,cinegére,ugorj cica az egérre !
  Fuss !
  Van egy néked szoló mondoka is .
  Én kicsi vagyok,nagyot nem mondhatok,
  szűleim kertjében most nyilni akarok.
  Ki akarok nyílni,mint pűnkösdi rózsa.
  de nem nyilhatok,csak úgy illatozom. :-)”
 • 34. macskaszem 2010. március 08. 09:28
  „maradando
  Először is köszönöm hogy gondolsz rám nőnapon. Jól esik a kedvességed.
  Másodszor , meg már sötét felhők gyülekeztek a fejem felett mert azt hittem valami baj van. De megnyugodtam hogy most olvasom soraidat. Már a nap is kisütött( igaz hogy hideg van)
  Annyira várom már a tavaszt ki kellene fordítani a lakást már úgy értve hogy kitakarítani Húsvétra.
  Egyszer csak jobb idő lesz igaz akkor meg ledönt a tavaszi fáradtság.Sajnos enyhe időben olyan vagyok mint a mérgezett egér.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Róma és Valentin

Valentin római pap volt, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként halt meg i. sz. 269-ben… Tovább olvasom