Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

UNICEF: naponta 24 ezer gyermek hal meg kezelhető betegségben

Világszerte naponta 24 ezer gyermek hal meg elkerülhető vagy kezelhető betegség miatt - közli kedden megjelent tanulmányában az UNICEF.

Az ENSZ Gyermekalapja által készített Előrelépés a gyermekekért 2010 című jelentés szerint több millió kisfiú és kislány élete megmenthető lenne, ha a nemzetközi segélyek a leginkább hátrányos helyzetű családokra koncentrálnának.

Az UNICEF kiemelte: tíz évvel a Millenniumi Fejlesztési Célok elfogadása után a legszegényebb gyermekeknek még nagyon sok segítségre van szükségük, bár történtek előrelépések.

Ma már sokkal több gyermek jut tiszta vízhez, oltáshoz és többen járnak iskolába, mint 1990-ben, a fejlődés azonban egyenlőtlenül oszlik el: sokszor épp azokhoz a gyermekekhez nem jut el a segítség, akik leginkább rászorulnának.

A legszegényebb társadalmi rétegekből származó kisfiúknak és kislányoknak emiatt kétszer nagyobb esélyük van arra, hogy nem érik meg ötödik születésnapjuk sem, mint jómódú kortársaiknak.

Több gyermek jár iskolába, mint évekkel ezelőtt, mégis több mint százmillióan vannak, akik egyáltalán semmilyen képzésben nem részesülnek. Ilyen szempontból elsősorban a lányok vannak hátrányos helyzetben.

Az UNICEF szerint hatalmas szakadék tátong a gyermekek orvosi és szociális alapellátása tekintetében is: nemcsak Észak és Dél, hanem város és vidék, valamint fiúk és lányok között is jelentősek a különbségek - mondta el Rudi Tarneden, a szervezet szóvivője kedden Kölnben.

A krónikus alultápláltság, az átlagon aluli testsúly elsősorban Dél-Afrikában és Dél-Ázsiában jellemző, de a vidéki kisgyerekek is városban élő társaikhoz képest duplán veszélyeztetettek ebben a tekintetben. Az AIDS-szel szemben a lányok védtelenebbek: náluk lényegesen nagyobb a fertőzés veszélye, mint a fiúknál.

Az ENSZ-közgyűlés 2000 szeptemberében fogadta el a Millenniumi Fejlesztési Célok című programját, amely felöleli az oktatás, a női egyenjogúság, a környezetvédelem területét, valamint a gyermekhalandóság, az AIDS és az egyéb betegségek elleni küzdelmet.

Az egyik kitűzött cél, hogy az 1990-es helyzethez mérten felére csökkentsék a szegénységet és a fejletlenséget. "Bár jól megfigyelhető a fejlődés ezen a téren, sajnos bizonyos csoportokat nem érinti. Vannak olyan országok, amelyekben összességében csökkent a szegénység, vidéken és a lakosság bizonyos rétegénél viszont tovább növekedett" - fejtette ki Tarneden.

Az UNICEF szerint veszélybe került a nyolc Millenniumi Fejlesztési Cél megvalósítása. A gazdasági válság, a megnövekedett élelmiszerárak, a fegyveres konfliktusok, a szegénynegyedek kialakulásával együtt járó folyamatos elvárosiasodás vagy a természeti katasztrófákat előidéző klímaváltozás mind a legszegényebb családokat érinti a legsúlyosabb mértékben - ez pedig az otthon elvesztését, menekülést, éhezést és a szegénységet jelenti több millió gyermeknek szerte a világon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazgatóság nélkül a Volánok

Megszűnik 19 Volán társaság igazgatósága a 2010. szeptember 13. és 20. közötti időszakra… Tovább olvasom