Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Újra látogatható Néró császár első palotája

A restaurált falak között multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel, hogy milyen volt eredetileg a két fényűző épület.
Tízévi restaurálás után péntektől látogathatják a turisták a Domus Transitoriát, Néró császár első, fényűző palotájának romjait a római Palatinus dombon.

A csaknem 2000 éve épült Domus Transitoriát még Néró kortársai is bírálták szemérmetlen fényűzéséért: a 800 négyzetméteres épület burkolatai márványból készültek, falait és mennyezetét freskók borították, arany és drágakövek díszítették.
    
Alfonsina Russo, a Colosseum régészeti parkjának igazgatója elmondta: "Néró olyan hangulatot akart teremteni maga körül, amely egy abszolút uralkodó ideológiáját fejezte ki".
 
Forrás: orokvaros.network.hu
Forrás: orokvaros.network.hu

    
A palota a Rómában pusztító nagy tűzvészben 64-ben leégett, ezt követően épült meg Néró pazar Aranypalotája, a Domus Aurea, amelyet az ókori világ egyik csodájának tartottak.
    
Russo szerint a Domus Transitoria, Néró első palotája már magában hordozta a későbbi Domus Aurea minden fényűzésének csíráját, olyan, mintha a Domus Aurea első próbálkozása lett volna.
    
Az ókori életrajzíró, Suetonius beszámolója szerint Néró első palotájában a Palatinuson "mindent arany, drágakő és gyöngyház borított".
    
Russo pénteken Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy a látogatók mostantól Néró mindét palotáját bejárhatják vezetett túrákon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra látogatható Néró császár első palotája

Újra látogatható Néró császár első palotája
A restaurált falak között multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel, hogy milyen… Tovább olvasom