Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Újra divatba jönnek a hangkazetták?

A hangkazetta (MC) sorsa a hanghordozó alapanyag kiskereskedelmi forgalomból való kivonásával végleg megpecsételődni látszott, a lemezkiadók azonban az idősebb generáció nyomására ismét használni kezdték ezt a formátumot.
Az angliai Island Records meglepetéssel tapasztalta, hogy a Words for You című válogatásuk 4000 kazettán kiadott változata hetek alatt elfogyott, ezért újabb háromezer darabra adtak le rendelést - olvasható a The Daily Telegraph internetes kiadásában.

Ian Brown, a zenei kiadó képviselője szerint a vásárlóik közül sokan már a 85. életévüket is betöltötték, akik nemhogy mp3-lejátszóval, hanem még CD-lejátszóval sem rendelkeznek. "A hangkazettás kiadásban az a legérdekesebb, hogy még megbecsülni sem lehet a piac nagyságát. Senki sem gondolta volna, hogy van még olyan ember, akit érdekelhet ez a formátum" - magyarázta Brown.

Attól azért nem kell tartani, hogy a lemezboltokban újra megjelennének a kazetták, de az internetes áruházak kínálatában számítani lehet az idősebb korosztályt érdeklő albumok MC-s változatára. Az 1963-ban bemutatott hangkazetták kiskereskedelmi forgalma 2007-ben szűnt meg Nagy-Britanniában. Az eredetileg diktafonokhoz kidolgozott formátumot elsősorban beszédhangok felvételére készítették, a kompakt mérete miatt azonban hamar népszerű lett az "amatőr" felhasználók körében.

A hangkazetták a hordozható lejátszók terjedésével, mint például a Sony Walkman 1979-es piacra kerülésével a mostani iPod-ok népszerűségével vetekedett. A legtöbb kazettát 1989-ben értékesítették Nagy-Britanniában, ekkor az évi eladás 83 millió darab volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokban férjhez ment Ördög Nóra?

Meglepő kijelentést tett Ördög Nóra (28) a Csillag születik felvételén. Tovább olvasom