Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Újabb mobilinternet-fejlesztés a Vodafone-nál

A Vodafone Magyarország tovább fejleszti hálózatát, amelynek eredményeképpen még gyorsabb szolgáltatásokat, gyorsabb széles sávú internetet nyújt majd ügyfeleinek, a mostani beruházással együtt a mobilcég eddig 1,5 milliárd eurót fektetett be Magyarországon.

Beck György, a társaság elnök-vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a fejlesztéshez szükséges eszközöket a kínai Huawei szállítja.

A munkák során lecserélik a második (2G) és harmadik generációs (3G) hálózati elemeket, gyakorlatilag kiépítik a negyedik generációs hálózatot (LTE), s újabb 400 bázisállomást építenek. A fejlesztések révén jövő tavasszal, nyáron az ország lakosságának 99 százaléka elérheti a nagysebességű mobil internetet, a sebesség pedig megduplázódik. A nagy sebességű internetet most a lakosság 60 százaléka használhatja. A fejlesztés másik előnye az lesz, hogy a Vodafone bázisállomásainak energiaszükséglete a felére esik.

Beck György elmondta, a fejlesztés azért is szükséges, mert egyre több okostelefont használnak az emberek: tavaly a negyedik negyedévben világszerte mintegy 100 milliót vettek belőle, míg a személyi és hordozható számítógépekből csak 93 milliót.

Az eseményen elhangzott, a fejlesztéshez szükséges eszközöket Magyarországon gyártja majd a Huawei.

A mostani fejlesztésről Beck György elmondta, 100 millió eurós nagyságrendű beruházásról van szó, de konkrét összeget nem említett. A beruházást a Vodafone központja finanszírozza.

Beck Görgy úgy vélte, a hálózati fejlesztések révén az a 4 millió magyar állampolgár is kedvet kaphat az internetezéshez, amelyik most még különböző okok miatt nem használja a világhálót.

Az eseményen Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, a jövő építéséről van szó, s fontos, hogy az egyik legnagyobb globális kínai cég Magyarországot kiemelt partnerként kezeli.

A miniszter hozzátette, a kínai cégek eddig 600 millió dollárt fektettek be Magyarországon, s reményét fejezte ki, hogy ez az összeg megtöbbszöröződik.

Fellegi Tamás elmondta, nagyon fontos az is, hogy Vodafone tovább erősítse azokat az alapokat, amelyek révén a magyar gazdaság tovább fejlődhet. Aláhúzta, az infrastruktúra fejlesztése egyértelműen a jövőbe való befektetés, és azt mutatja, hogy az adott társaság elkötelezett az ország mellett, s hosszú távon itt marad. Ez pedig nagyon pozitív az ország gazdaságának fejlődése szempontjából.

Fellegi Tamás kifejtette, az időzítése is nagyon jó a bejelentésnek, mert a két vállalat olyan időszakban hajtja végre ezt a nem azonnal megtérülő beruházást, amikor nem a legjobb a gazdasági és a pénzügyi helyzet.
A miniszter elmondta, a fejlesztés lehetővé teszi azt is, hogy kedvezőbb árú és magasabb színvonalú szolgáltatásokat vehessenek igénybe az emberek.

Kifejtette, ha a Vodafone 99 százalékot ígér, akkor azt az hiányzó 1 százalékot a kormány hozzáteszi. A kormány célja ugyanis az, hogy minél hamarabb 100 százalékos lefedettséget érjen el az ország.
A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány hamarosan kiírja a 900-as frekvenciát, ami tovább növeli a szolgáltatási lehetőségeket a piacon.
Ezen túlmenően a minisztérium létrehoz egy telekommunikációs kerekasztalt, ahol az érdekeltek kialakíthatják azokat szabályozási keret-javaslatokat, amelyek majd 2012, a távközlési különadó kifutása után határozzák meg a szolgáltatók tevékenységét.

Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta, a frekvenciákkal kapcsolatos javaslatok készen állnak, megtörténtek az utolsó egyeztetések, így a következő napokban a szolgáltatók elé tárják a javaslatokat.

A digitális átállásról elmondta, bár csúszhat, csúszik a teljes átállás, a kormány arra törekszik, hogy minél kisebb legyen az eltérés az eredetileg tervezett 2011 végi időponthoz képest.

A Huawei már folytat Magyarországon termelést és európai logisztikai tevékenységet. Az idén 1,2 milliárd dollár értékben állít elő és szállít főként külföldi piacokra távközlési eszközöket kétezer közvetlenül és közvetetten foglalkoztatott dolgozóval, míg jövőre már háromezer foglalkoztatottal 3,5 milliárd dollár értékben.

Olvasóink írták

 • 2. akela4 2011. március 04. 20:11
  „Azért én mégis hozzáteszem, hogy egyik ismerősöm karácsonyra kapott egy feltöltőkártyás mobilnetet a szóbanforgó cégtől és mindjárt fel is töltöttek rá 3000 forintot.
  Megjegyzem az előző mobilnetes havidíjas modemet a Pannon cégtől a lányuk helyezte üzembe és működik még ma is, mert ezidáig senki nem tudott életet blehelni a kicserélt USB modembe!
  Megjegyzem rendszergazda is próbálkozott minden szóbajöhető megoldással, mig végűl ő is feladta. Ezután jött az ügyfélszolgálati reklamáció, ahol a kedves és készséges fiatalemberek sem tudtak mit kezdeni a kütyüvel és azzal biztatták az ügyfelet, hogy van ugyan egy minenkinél többet tudó munkatársuk, de jelenleg Ausztriában siel.
  Ha visszaékezik, felhívják az ügyfelet, de többhónapi igéret után is csak lesegetni lehet a karácsonyi ajándékot.
  Na ennyit a korrektségről!”
 • 1. piroskaésabarkasz 2011. március 04. 18:29
  „Tesssiik mondanyi,a "világháló"-val halat is meg lepkit is lehet majd fognyi??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anya dohányzása növeli a szívhibák kockázatát a magzatnál

Azoknak az anyáknak a gyerekeinél, akik várandósságuk első harmadában dohányoznak, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek bizonyos típusú szívrendellenességek. Tovább olvasom