Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Új internetes keresőprogram az eltűntek felkutatására

A Casques Rouges nevű francia alapítvány, amely évek óta sürgeti egy „gyorsreagálású nemzetközi humanitárius erő" létrehozását, kedden új internetes keresőmotort indított a világon eltűnt személyek felkutatására: a missing.net portál a japán katasztrófasorozat nyomán kezdi meg tevékenységét.
Az alapítvány abból indul ki, hogy „minden nagyobb természeti katasztrófa során igen sokan tűnnek el" és a mentőcsapatokat ilyenkor a válság kezelése köti le, így „képtelenek válaszolni az áldozatok családjainak bejelentéseire, kérdéseire". Az alapítvány ezért a Google céggel együttműködve létrehozta a missing.net humanitárius keresőmotort, amely mind a családoknak, mind a mentőcsapatoknak lehetőséget nyújt az eltűntek kutatására, illetve az eltűntekkel kapcsolatos információk megosztására.

A portál hat nyelven működik, adatlapot lehet nyitni rajta az eltűntről. Lehetővé teszi, hogy különböző kritériumok alapján keressék az illetőt, felkínálja a tanúskodás lehetőségét azoknak, akik tudnak valamit a keresett személyről, elősegíti a portálra feltett információk megtekintését, továbbá lehetővé teszi annak rögzítését, hogy hol találták meg az áldozatokat.

Az alapítvány elnöknője, Nicole Guedj volt miniszter alapvető fontosságúnak nevezte a keresés nyitottságát és kölcsönösségét. A portál nemcsak cunami vagy földrengés esetében tehet szolgálatot - fejtette ki -, hanem más esetekben, például hozzájárulhat ipari katasztrófák áldozatainak felkutatásához, lokalizálásához.

Japán esetében azonban – mondta Guedj asszony az AFP-nek -, a portál sajnos nem annyira ez eltűnt élő személyek megtalálását fogja segíteni, hanem inkább az áldozatok számbavételét és azonosítását.
A Casques Rouges alapítványt 2006-ban hozták létre, célja egy olyan „gyorsreagálású nemzetközi humanitárius erő" létrehozása az ENSZ égisze alatt, amely összehangolná a katasztrófák színhelyén dolgozó segélycsapatok tevékenységét és „újító technológiai eszközöket" bocsátana a segélycsoportok rendelkezésére.

Az ENSZ humanitárius „tűzoltóinak" vagy „vörössipkásainak" szerepét betöltő szervezet létrehozását a Casques Rouges napirendre tűzte a 2010. január 12-i, csaknem 220 ezer halálos áldozatot követelő haiti földrengés után is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százévesen teljesült álom

Harmadszor lesz magyar állampolgár a hamarosan száz esztendős Eigel Ágnes, aki azt mondja: a sors… Tovább olvasom