Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Új doktorokat avattak az MTA-n

Újabb 33 tudóst avattak doktorrá a Magyar Tudományos Akadémián szerdán.
Az új akadémiai doktorok közül 6 érkezett a matematikai tudományok szakágazataiból, öt-öt kutató a biológia és a fizika tudományterületéről, a hadtudományt, a földtudományt, a földrajztudományt, a kémiai tudományt és a politikai tudományt egy-egy doktor képviselte.

A 40-50 éves életkor közötti korosztályból 19-en vehették át a címet, a legfiatalabb most avatott akadémiai doktor 35 éves - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. A doktori címekért végzett kutatási eredmények az egész magyar tudományosság számára fontosak. Az Akadémia doktorai nemcsak a hazai tudományos elitet képviselik, hanem nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek kell lenniük - hangsúlyozta az MTA alelnöke az oklevél átadási ünnepségén.

Maróth Miklós a doktorok egyik fontos feladataként az ifjúság tudományos nevelését, segítését jelölte meg. Idén júniusban már 40 jelölt elnyerte a címet, így 2009-ben összesen 73 új akadémiai doktort köszönthettek. A címet viselők száma ezzel 2718 főre emelkedett - közölte a Doktori Tanács elnöke. Palkovits Miklós az új akadémiai doktorokat arra kérte, hogy aktív közéleti szereplésükkel bizonyítsák, az MTA-ban jelentős és magas színvonalú munka folyik.

Az MTA doktora tudományos cím a hazai kutatói előmenetel egyik legfontosabb mérföldköve. Az Akadémiáról szóló törvény értelmében ezt a címet azok a tudományos kutatók pályázhatják meg, akik eleget tettek a Doktori Tanács és a tudományos osztályok követelményeinek.

A cím odaítélésének követelményrendszere egyedülállóan magas: közel száz szakember feladata egyetlen doktorjelölt értékelése. Az Akadémia doktora címet az nyerheti el, aki korábban kutatói életpályája során doktori fokozatot szerzett (PhD) az egyetemi doktori iskolában és kutatói tevékenysége, szakmai elismerése és publikációi továbbra is töretlen ívet mutatnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thrillert forgatnak Miskolcon

Dyga Zsombor, a Tesó és a Kész cirkusz rendezője Miskolcon forgatja legújabb nagyjátékfilmjét, az… Tovább olvasom