Kisalföld logö

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 20°C | 33°C Még több cikk.

Tovább rejtőzködik Afrika lepkeóriása

Francia rovargyűjtők a Közép-afrikai Köztársaságban 180 nappali lepkefajt találtak expedíciójuk során, a legnagyobb afrikai pillangó azonban nem került a szemük elé.

A Közép-afrikai Köztársaság délnyugati csücskében elhelyezkedő Dzanga-Ndoki Nemzeti Parkban a lepkéken kívül több mint száz szitakötő-, szöcske- és sáskafajt azonosítottak. A rovarok mindegyikét szakértők fogják megvizsgálni, hogy megállapítsák, vannak-e köztük eddig ismeretlen fajok - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Az expedíció tavaly év végén zajlott a Sangha folyó közelében. Ez a terület a maga hét tavával, trópusi esőerdeivel és szavannáival különösen sok fajnak ad otthont - mondta el Philippe Annoyer, az expedíció vezetője, a dél-franciaországi Toulouse város természettudományi múzeumának entomológusa. A rovarokon kívül növények százait is begyűjtötte a zoológusokból és botanikusokból álló csapat, elsősorban mohákat és zuzmókat.

A kutatók azonban hiába keresték a legendás Papilio antimachus nevű óriási nappali lepkét, amelynek szárnyfesztávolsága akár a húsz centimétert is meghaladhatja. A fecskefarkú lepkék családjába tartozó fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) évek óta nem tudja veszélyeztetettségi kategória szerint besorolni, ezért lenne oly nagy szükség előfordulási adataira. Annoyer azt reméli, hogy a 2012-re tervezett következő expedíció során több szerencsével járnak, és megpillanthatják e látványos pillangót.

A Papilio antimachus elterjedési területe Nyugat-Ugandától Sierra Leonéig terjed. Nyugat-Afrikában az elmúlt harminc évből kevesebb mint tíz adat van róla - nyilatkozta az MTI-nek Sáfián Szabolcs, az afrikai nappali lepkék szakértője. Ghánában az utóbbi 30 évben összesen két esőerdei területről került elő, egyszer kettő, másszor három példány, ő maga pedig két hónapja figyelt meg egy hím egyedet Északkelet-Libériában. Van azonban olyan lepkekutató, aki évtizedek óta járja Afrika erdeit, és még egyszer sem találkozott a fajjal. Libériában két további példány újabb előfordulása ismert.

A hatalmas lepkére azért is ilyen nehéz rátalálni, mert a kifejlett egyedek 50-60 méter magas esőerdei fák lombkoronájában élnek, mindössze a frissen kikelt hímek jönnek le a nedves talajfoltokra oldott ásványi anyagokat szívogatni. Nem ismert a tápnövénye sem, pedig annak alapján információhoz lehetne jutni lehetséges előfordulásairól.

Igazi különlegességnek számít, sajnos szépsége és ritkasága miatt kereskedelmi célú gyűjtők célpontja is. A magyarok által társalapított Butterfly Conservation Society Ghana szervezet logójában is ez a lepke szerepel.

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2011. február 24. 00:22
    „Meg egy fotot se kepesek betenni a nem-letezo-orias-lepkerol???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz Barbara, a Talpig nő

Vadonatúj műsorvezető érkezett a TV2-höz Orosz Barbara személyében. A szexi vörös színésznő igazán… Tovább olvasom