Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Több mint 10 ezer fotó az interneten a forradalom előtti Oroszországról

Több mint tízezer, fekete-fehér és színes fotó kerül fel az internetre a forradalom előtti Oroszországról a Runyiversz (runivers.ru) könyvtárportálon.
A honlapra a kor híres fotóművészei – Alekszandr Grekov, Ivan Barsevszkij, Karl Bulla, Andrej Denyer, Makszim Dmitrijev, Andrej Karelin, William Carrick, Szergej Levickij, Szergej Prokudin-Gorszkij és mások – által a XIX. században és a XX. század elején készített felvételeket teszik fel – közölte Roman Gyacskov, a sajtószolgálat munkatársa. Az év végéig 2000 kép kerül fel a világhálóra, 2010 végére pedig az internetezők 10 ezer fotót tekinthetnek meg.

A képeket orosz levéltárak és magángyűjtők anyagaiból válogatták. A Runyiversz elnöke, Mihail Baranov szerint „a képek segítségével a látogatók +élőben+ ismerkedhetnek meg a forradalom előtti Oroszország mindennapjaival”. Megjegyezte, hogy az orosz fotóművészek gazdag örökséget hagytak hátra a legkülönbözőbb műfajokban. Közöttük különös figyelmet érdemelnek Szergej Prokudin-Gorszkijnak az orosz birodalom nevezetességeiről készült színes felvételei. Az első fényképészműhely az 1840-es években nyílt meg Oroszországban, szinte közvetlenül a fényképezés feltalálása után.

A század végére a számuk közel ezerre emelkedett. A Runyiversz történelmi projektje a 2008-ban létrehozott digitalizált fakszimilekönyvtár. A honlapon ma a XIX. században és a XX. század elején kiadott könyvek, mindenekelőtt orosz történészek és filozófusok művei, enciklopédiák, dokumentumgyűjtemények olvashatók - olyanok, amelyeket kivontak a kulturális forgalomból és közel száz évig nem jelentek meg újra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Yves Rocher, a kozmetikai cégbirodalom vezetője

Hetvenkilenc éves korában szombaton Párizsban elhunyt Yves Rocher. A mágnás 15 ezer embert… Tovább olvasom