Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Több millió forintnyi kincset találtak Albertirsán

Hatalmas volt az örömünk, tudtuk, hogy nem mindennapi szerencsében volt részünk, de még mindig nem akartuk elhinni, amit láttunk - írta beszámolójában a felfedező.
Az Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoport osztotta meg azt az örömhírt, hogy a Magyarországon fokozottan védett földikutya példányait fedezték fel Albertirsán.
Az állat eszmei értéke 1 millió forint. A hogy arról korábban mi is beszámoltunk, az állam is olyannyira fontosnak tartja az állatok megóvását - hogy a világon először -, élőhelyük megóvása érdekében februárban Bajánál jelölt ki egy 114 hektáros területet a Földművelésügyi Minisztérium, Bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület néven.
Pásztor János Attila, arról is írt bejegyzésében, hogy még a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai sem hitték el elsőre a nem mindennapi felfedezést. Csak miután a fotók alapján megbizonyosodtak róla, hogy valóban a ritka állatot találták meg a területen, szerveztek bejárást. A bejárás után a szakemberek megállapították, hogy a területen talált járatok, túrások minden bizonnyal földikutyáktól származnak, de, hogy a hazánkban élő 3 alfajból melyiktől, azt további vizsgálatoknak, befogásoknak kell kideríteni.

Május 5-én 10 szakember vonult ki a DINPI-től, és két példányt is sikerült befogniuk, és mintát venniük a szükséges DNS-vizsgálathoz, amiből megállapítható lesz hogy Európa legritkább emlősének három alfajából melyik példányai vertek tanyát Albertirsán.
 


 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitott a Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonja

Megnyitott a Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonja
A művészet néha a történelmi múlt egy-egy darabjának mába emelésével provokál, de ennek segítségével… Tovább olvasom