Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Természetvédők: Afrikában éhezést okoz az európai zöld üzemanyag

Az afrikai közösségek körében egyre nagyobb az éhínség és az élelmiszerhiány, csak azért, hogy Európa meg tudja tankolni az autóit a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSz) szerint.

Az európai bioüzemanyag-igények kielégítése érdekében aggasztó mértékben növelik Afrikában az energiaültetvények területét, s így csökken az élelmiszertermelés - állapítja meg az MTSz közleménye a Föld Barátai nemzetközi szervezet 11 afrikai országot vizsgáló új kutatására hivatkozva.

A kutatás szerint a külföldi vállalatok által, főleg az európai piacra szánt agroüzemanyag-termelés céljából megszerzett földek területe már eléri az 5 millió hektárt, ennyi körülbelül Dánia teljes területe.

Az "Afrika: aki kapja, marja" című tanulmány készítői úgy vélik: még több termőföld felvásárlásra lesz szükség az agroüzemanyag előállítására, ha az Európai Unió teljesíteni kívánja azt a célkitűzését, miszerint 2020-ra a közlekedési üzemanyagok 10 százalékát megújuló energiaforrásokból szeretné előállítani.

A Föld Barátai Európa fentiek kapcsán felszólítja az Európai Uniót, hogy kezdje el számba venni és mérsékelni az EU által világszerte közvetetten felhasznált termőföld-, víz- és nyersanyag, illetve üvegházhatású gázkibocsátás mennyiségét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MEPI szakértői is készülnek a tanévkezdésre

Ezekben a napokban pótvizsgáztak azok a tanulók, akik sikertelenül zárták az elmúlt tanévet. Tovább olvasom