Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 9°C Még több cikk.

Tarolt a Király beszéde Londonban

Tarolt a Király beszéde Londonban: a jelenlegi brit uralkodó, II. Erzsébet királynő édesapjáról, VI. György királyról készült történelmi dráma (The Kingís Speech) szinte az összes főbb elismerést besöpörte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.

A brit alkotás tizennégy jelöléssel szerepelt az igen megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-gála idei listáján, és ezek közül hetet be is gyűjtött. Megkapta a legjobb filmnek, a legkiemelkedőbb brit filmalkotásnak, a legjobb eredeti forgatókönyvnek és a legjobb eredeti filmzenének járó díjat.

Colin Firth vehette át a krónikus beszédhibáival küszködő néhai király megformálójaként nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek odaítélt elismerést. Geoffrey Rush, a király beszédterapeutája a legjobb férfi mellékszereplő, Helena Bonham Carter, aki VI. György feleségét, Erzsébet anyakirálynőt - II. Erzsébet édesanyját - játssza, a legjobb női mellékszereplő lett.

Colin Firth egy éven belül másodszor vonulhatott fel a londoni Covent Garden negyedben emelkedő Királyi Operaház színpadára, hogy átvegye a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést: tavaly az A Single Man című filmben nyújtott teljesítményével érdemelte ki ugyanezt a BAFTA-díjat.
Firth a díjat átvéve - a közönség nagy derültségére - meg is jegyezte: "Szeretek idejárni". Hozzátette: életében rendszerint banális események, "elromlott konyhai berendezések, el nem küldött emailek" eredményeznek fontos fordulatokat.

Ez egyenes utalás volt tavalyi BAFTA-díjának előtörténetére. Firth az akkori díjátadó gálán - a nézőtéren ülők hangos hahotázása közepette - elmesélte: emailben akarta közölni az A Single Man rendezőjével, Tom Forddal, hogy "semmiképpen sem" tudja vállalni a főszerepet. Éppen abban a pillalantban, amikor megnyomni készült a "Küldés" gombot, csöngetett a hűtőgépszerelő - és a levél végleg a postázandók között felejtődött, így mégis ő kapta a később nyerőnek bizonyult főszerepet.

A brit filmsztárnak VI. György személyében ezúttal egy sok-sok gátlással, beszédhibákkal küszködő, a nyilvános szerepléseket nem szerető királyt kellett megszemélyesítenie, egy olyan uralkodót, aki soha nem is készült erre a szerepre, csak bátyja, VIII. Eduárd botrányos lemondása után - az angol-brit monarchia ezeréves történetének egyik legsúlyosabb alkotmányos válsága közepette -, számára is teljesen váratlanul találta magát a brit trónon.

A magának való, zárkózott - az alattvalók körében mégis rendkívül népszerű - VI. Györgyben felesége, a 101 éves korában 2002-ben elhunyt - a filmben Helena Bonham Carter által alakított - Erzsébet anyakirálynő tartotta a lelket, amíg lehetett. Nem sokáig lehetett: György király a rároskadt felelősség, és főképp a világháborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant. Egészsége megrendült, és 1952-ben, alig 57 évesen elhunyt, 26 esztendős leányára, Erzsébetre hagyva a koronát és az akkor már omladozó birodalmat.

A király beszédének alkotói sajátos szójátékot választottak filmjük címéül. A Kingís Speech - illetve ha királynő ül a brit trónon, mint jelenleg is, akkor a Queenís Speech, vagyis a király, vagy a királynő beszéde - a brit parlamentarizmus egyik fő alkotmányos mozzanata. Ez az a beszéd, amellyel a mindenkori uralkodó fényes ceremónia keretében, a Lordok Házában összegyűlt alsó- és felsőházi képviselők előtt, kormánya éves programját ismertetve minden évben hivatalosan megnyitja a soros parlamenti évadot.

A film címe ugyanakkor arra is utal, hogy a cselekmény fő sodorvonala VI. György kínlódása beszédhibáival, és beszédterapeutájának hősies küzdelme e fogyatékosság korrigálására.

A Király beszéde elől egy kiemelkedő díjat halászott el vasárnap este egy másik alkotás: a legjobb rendező David Fincher lett a Facebook-sztorit feldolgozó Közösségi háló (The Social Network) című alkotásáért.

A legjobb női főszereplő díját az amerikai-izraeli Natalie Portman kapta a Fekete hattyú (Black Swan) című balettdrámában nyújtott alakításáért.

Ez a film volt A király beszédének legfőbb vetélytársa az idei BAFTA-versenyben, tizenkét jelöléssel, de végül csak ezt az egy elismerést sikerült begyűjtenie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívelégtelenség miatt kórházban kezelik Liz Taylort

Szívelégtelenség miatt kezelik egy Los Angeles-i kórházban Elizabeth Taylor Oscar-díjas színésznőt. Tovább olvasom