Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Tánccal és énekkel érkezik a Sportarénába az Orosz Hadsereg

Az Alekszandrov Együttes vezetősége megerősítette, hogy a 2017. május 28-i budapesti fellépést a decemberi tragédia ellenére is megtartják.

Az Alekszandrov Együttes, az Orosz Hadsereg hivatalos akadémiai ének- és táncegyüttese, amely a sereg kórusaként is szolgál, 2017. május 28-án visszatér a Papp László Sportaréna színpadára. A közel 200 tagból álló együttes budapesti fellépésére több mint 100 fő érkezik.

Az együttes ma egy stabil, közel 200 tagból álló társulat, férfikórussal, női és férfi szólóénekesekkel, valamint klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosokkal.
A zenekarban a fa- és fémfúvósok mellett eredeti orosz autentikus hangszerek, balalajka, domra, baján és harmonika idézik meg az összetéveszthetetlen orosz hangulatot.
 
A kórus műsorát klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok színesítik.
Forrás: Concert Europe

Tavaly december végén zuhant le az Orosz Honvédelmi Minisztérium repülőgépe, a légiszerencsétlenségben az Alekszandrov Együttes tagjainak egyharmadát vesztette el.

A veszteség pótolhatatlan, ugyanakkor a kórust és a tánckart a lehető leghamarabb szeretnék újjáépíteni.

Az újjáalakult együttes, a légikatasztrófa után először, február 23-án, a Honvédők Napja alkalmából adott koncertet a Kremlben, majd tavaszi európai turnéja során Budapesten is fellép.

Az Alekszandrov Együttes repertoárja az orosz népdaloktól, az egyházi énekeken és operaáriákon át, a popzenéig terjed.
Az egykori Vörös Hadsereg kórusa világhírű, fennállása óta több mint hetven országban koncertezett, köztük többször Magyarországon is.

A Vörös Hadsereg központi szállásán, 1928-ban alakult Alekszandrov Együttest a kezdetekben mindössze 12 katona - egy vokális oktett, egy harmonikás, két táncos és egy szólista - alkotta.
Első fellépésük a Moszkvai Konzervatóriumban volt, a fiatal zeneprofesszor, Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov vezetésével, aki később az együttes névadója lett. 1933-ra a tagjaik száma már 300 főre duzzadt, elsősorban szovjet forradalmi alkotásokat és híres orosz szerzők feldolgozásait adták elő.

1935-ben Vörös Zászló Érdemrenddel tüntették ki az együttest, 1937-ben pedig elnyerték a Párizsi Világkiállítás Nagydíját. A második világháború alatt, a frontokon, 1500 fellépésen próbálták szórakoztatni a katonákat. Apja halála után Borisz Alekszandrov vette át az együttes vezetését, az igazgató 1946-tól 1987-ig tartó irányítása alatt váltak világhírűvé. Népszerűségük világszerte töretlen, a Szovjetunió felbomlása után, Jelcin elnök Vörös Csillag Érdemrenddel tüntette ki az Alekszandrov Együttest. 1990-ben felléptek Roger Waters Fal című koncertjén, melyet a berlini fal leomlásának tiszteletére rendeztek, 1993-ban Finnországban a Leningrad Cowboys együttessel álltak színpadra, 2004-ben a Vatikánban II. János Pál pápa születésnapját ünnepelték.

Az Alekszandrov élő példája, hogy a valódi művészeti produkció a történelem legszörnyűbb viszontagságait, fordulatait is átvészeli, az egykori Szovjetunióban alapított együttes máig Oroszország egyik legismertebb büszkesége. A május 28-i budapesti koncert ismét hatalmas élménynek ígérkezik.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez a kosáredző szerintünk megnyerte az év edzője díját - Kivételesen nem a csapat eredményei miatt

Ez a kosáredző szerintünk megnyerte az év edzője díját - Kivételesen nem a csapat eredményei miatt
Ő tudja, hogy mi a legfontosabb az életben. Tovább olvasom