Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Szexadó, barnulási adó, ágyadó - új adónemek

A swinger kluboknak szexadót, a szolárium-stúdióknak barnulási adót, a hoteleknek ágyadók kell fizetniük: egyes német önkormányzatok így csökkentenék adósságállományukat.

A német önkormányzatok jelentős része nyakig úszik az adósságban, ezért a legkülönbözőbb címen vetnek ki új adókat, felháborítva a polgárokat és a megcélzott szolgáltató cégeket egyaránt. Jogilag azonban az intézkedéseik támadhatatlanok, csupán az illetékes tartománynak kell jóváhagynia őket.

A ZDF televízió riporterei három városban néztek körül: mindháromban új adónemet "talált ki" a helyi önkormányzat. Solingenben a swinger kluboknak nevezett örömtanyákat és a legális bordélyházakat vették célba a városatyák, hogy némileg csökkentsék az adósságállományt. Az ötlet értelmében 2011. január elsejétől a mindenkori tulajdonosra évi 3000 euró különadót vetnek ki, amit az érintettek felháborodással fogadtak."Az üzlet meglehetősen pang, így az új adó jelentős érvágást jelent - panaszkodott a kamera előtt Marcus Heinbach, egy swinger klub tulajdonosa. - A 3000 euró befizetése nemcsak a nettó bevételt csökkenti, de munkahelyeket is veszélybe sodor. A belépőjegy nálunk fejenként 150 euró. Ha erre ráterhelem az új adó arányos részét, azt a kuncsaftjaim többsége nem lesz hajlandó megfizetni, vagyis a forgalom visszaesésére számíthatok."

A solingeni tanács adóügyi osztályának szóvivőjét nemigen hatják meg a sirámok. "Városunk adósságállománya 480 millió euróra rúg. Ebben a szorult helyzetben minden bevételi forrást meg kell ragadnunk. Az ötletet Kölntől vettük, ott már évek óta létezik szexadó" - nyilatkozta a ZDF-nek Lutz Peters. Becslése szerint évi 20-25 ezer euró plusz bevétele származhat Solingennek az új adóból.

Essen városatyái a szolárium-szalonokban találtak új fejősteheneket. A határozat értelmében januártól kezdve minden szalon üzemeltetője gépenként havi 20 euró "barnulási adót" köteles átutalni az önkormányzat számlájára. A testület évi 150 ezer euró pótlólagos bevételre számít az új adónemből.Roswitha Borrmann, a Beauty Sun World szalon tulajdonosa hét barnító gépet üzemeltet, vagyis januártól havi 140 eurót kell majd - az eddigi iparűzési adón felül - fizetnie. A folyamatosan emelkedő áramdíjak, a helyiségbérlet évenkénti drágulása és a konkurenciával vívott harc után a pótadó végleg megkongathatja a lélekharangot az üzlet fölött - mondta az 50 éves tulajdonos. A forgatás közben beeső törzsvendég, Marion kerek-perec kijelentette: most 20 perc barnulásért 6 eurót fizet. Ha áremelés lesz, akkor inkább otthon, az erkélyen fog napozni áprilistól szeptemberig.

Essent nem kevesebb, mint 3 milliárd euró (820 milliárd Ft) adósság nyomasztja - ekkora teher mellett az évi 150 ezer euró pluszbevétel jóformán nem oszt, nem szoroz. Viszont a városatyákat a csillagászati adósság sem tartotta vissza attól, hogy egy kis luxust megengedjenek maguknak. A városháza idén modern főbejáratot kapott - potom félmillió euróért...Kölnben már valóság az új különadó. Minden szállodára és panzióra "ágyadót" vetett ki október elsejétől kezdve az önkormányzat, mégpedig a szobaár 5 százalékának erejéig. Az adó hivatalos elnevezése Kulturförderabgabe, azaz a kultúra támogatását célzó illeték. Ezt minden vendég köteles megfizetni, függetlenül attól, hogy igénybe veszi-e a Rajna parti város kulturális kínálatát. Dirk Jahnt, egy háromcsillagos szálloda tulajdonosát felháborítja, hogy neki és sorstársainak kell meginnia a levét az önkormányzat felelőtlen gazdálkodásának.

(A fotók illusztrációk.)

Olvasóink írták

 • 4. gold12 2010. december 11. 13:31
  „Akik szándékosan embert öltek, vagy súlyos sérülést okoztak!!! A "szándékos" nagyon fontos, mert ezzel a pszichopata embereket ki lehet szelektálni.”
 • 3. mr_akkush 2010. december 11. 10:26
  „Csináljuk inkább azt, hogy a bűnözőknek elvesszük minden vagyonát + a börtönökből akasztásra elvisszük azokat akik embert öltek.”
 • 2. arrabonem 2010. december 11. 08:38
  „Nem kellene elővenni ilyen ötletadó cikkeket. Ma Magyarországon...
  (Mikor lesz már pl. Komment-adó? Hozzászóláshoz belépés jelszó helyett bankszámlaszámmal és Apeh azonosítóval.)”
 • 1. Bali01 2010. december 11. 07:08
  „....ez kb.1 éves cikk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonosították Jézus dédanyját

Középkori firenzei kéziratok szerint a Dávid nemzetségéből származó Isméria volt Szűz Mária… Tovább olvasom