Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 27°C Még több cikk.

Szarvasgombaszex: van hím és nőstény

Szarvasgombából van hím és nőstény egyed, és csakis szexuális úton képes szaporodni a növény - fedezték fel olasz kutatók, magyarázattal szolgálva arra, miért oly ritka és emiatt méregdrága ez a gombafajta.
Az emberiség évezredek óta afrodiziákumnak tartja a fekete szarvasgombát, ám úgy tűnik, magának a növénynek is elkelne némi nemű nemi segítség szaporodásához. A gombafajta a föld alatt nő, tölgyek tövében, termesztése - azaz ember általi szaporítása - nemigen sikerült eddig.

Francesco Paolocci olasz genetikus vezetésével azonban egy perugiai tudóscsapat felfedezte, hogy szarvasgombából van nőstény és hím. Ez "gyökeres" különbség a többi gombához képest, mivel azok önmegtermékenyítők és aszexuálisan szaporodnak.

A szarvasgombánál azonban nemcsak a kétneműség jelent "demográfiai" problémát, hanem az is, hogy egy-egy "telephelyen" csak azonos nemű kolóniák élnek belőle, a másik neműekből a legközelebbi csoport egyáltalán "nincs kéznél": sok méterre tenyészik. A szarvasgombák így afféle szerzetes- és apácarendek a növényvilágban.

Az olasz kutatók megpróbálkoztak "koedukált" kolóniákat létrehozni, ám azok hamarosan egyneművé váltak: vagy hímmé, vagy nősténnyé. Feltételezéseik szerint a szarvasgombák "kerítői" állatok: ők közvetíthetik a két nem spóráit a "legény- és a leánygombák" között. Kutyák, disznók, bogarak merültek fel spontán spórafutárként.

A szarvasgomba amúgy kölcsönösen előnyös szimbiózisban él az őt "elszállásoló" fával: a gyökerén megtelepedve táplálékkal, ásványokkal látja el, cserében a gyökérből táplálja magát. Szüretelésének ősszel és télen van az ideje, "gombavadászdisznókkal" és -kutyákkal szimatoltatják ki a fekete gyémántnak is hívott növényt.

A fekete szarvasgombát périgord gombának is nevezik, mivel a franciaországi Périgord környékén a leggyakoribb. Ára elérheti a 20 ezer forintot is darabonként, és nem fog egyik napról a másikra lezuhanni, mivel még ha sikerül is a termesztés, a szarvasgomba lassan nő - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Olvasóink írták

 • 4. feketebodza 2010. november 10. 17:09
  „növény? (nem, hanem gomba)
  gombafajta? (nem, hanem faj)

  örülök, hogy ennyire pontos, tartalmilag helytálló cikket olvashatunk”
 • 3. Patriot 2010. november 10. 15:36
  „Hüvelygombaszex? :)”
 • 2. Muaddib 2010. november 10. 13:55
  „" Szarvasgombaszex: van hím és nőstény"
  A növényvilágban megtermékenyítéshez semmi köze a szexhez.
  Ennyi erővel az Öntermékenyfajtákra meg írhatnánk fő címnek, hogy Maszturbálnak a növények.
  Továbbá rengeteg kétlaki fajtát ismerünk. Ilyen pld a kiwi,Kaki szilva,Papaya stb
  De hazai fajták, cseresznye megy, barack fajták közt is van, amely igényel porzó fajtát.
  Tehát ez sem újdonság”
 • 1. arrabonem 2010. november 10. 13:49
  „Már forgatják az első szarvasgomba-pornót. A cikkben is kiemelt transzszexuális száll több forgalmazó érdeklődését felkeltette.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyógyszer hatásos, de gyakoribb a mellékhatás, mint állítják

A kutatók 125 vizsgálat adatait összesítették, melyek 198 130 betegre vonatkoztak. Tovább olvasom