Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Sushi-génnel bírnak a japánok

A japánok bélbaktériumaiban megtalálható egy "sushi-gén", amellyel jobban hasznosítják a halrolócskák bizonyos részeit.
Az észak-amerikaiak bélflórájából ugyanakkor hiányzik az örökítőanyag e része. A japán bélbaktériumok valószínűleg tengeri baktériumoktól leshették el bizonyos algák hatékonyabb emésztésének mikéntjét - írta a Mirjam Czjzek, a franciaországi Roscoff Biológiai Állomásának szakembere által vezetett kutatócsoport a Nature című brit folyóiratban.

A sushit hagyományosan algalevelekkel készítik el. Czjzek és csapata 13 japán és 18 észak-amerikai bélbaktériumainak örökítőanyagát hasonlította össze.

A japánoknál találtak egy gént, amely kódol egy, az algák megemésztését segítő enzimet, az amerikaiaknál azonban ilyen nem létezik - számolt be a Die Welt című német lap internetes kiadása.

E szénhidrátemésztő enzimet azelőtt a Zobellia galactanivorans nevű tengeri baktériumnál azonosították, amely elsősorban a Porphyra nemzetségbe tartozó algákkal táplálkozik. A kutatók szerint a japán bélbaktériumok az örökítő információt az evolúció során tengeri mikroorganizmusoktól vették át.

A Porphyra-algák Japánban évszázadok óta szerves részét képezik az étlapnak. Többek közt a sushifalatokat körülölelő norilevelekké dolgozzák fel őket. A tengeri baktériumokkal való rendszeres érintkezés feltehetően előkészítette a terepet az óceángének számára az emésztőcsatornában. A bélbaktériumok segítik az emésztőrendszert a táplálék lebontásában, így a szervezet tápanyagokkal való ellátásában is.

Hozzájárulnak a bél nyálkahártyájának kialakításához és megtartásához, ezen kívül részt vesznek a vírusok, gombák és kórokozó baktériumok elleni harcban is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor előkerül az angyaltrombita...

A szúnyogot ugyan nem űzi el, de a muskátli látványát jól fel lehet dobni a szúnyogűző… Tovább olvasom