Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Semmelweisről állítanak színpadra operát New-Yorkban

Semmelweisről állítanak színpadra operát New-Yorkban
A tervek szerint 2018-ban Magyarországon is előadják a művet.
Raymond J. Lustig zeneszerző és Matthew Doherty librettista vadonatúj operája, a Semmelweis ősbemutatója szeptember 11-én, hétfőn este lesz New Yorkban, a National Arts Clubban. A tervek szerint 2018-ban Magyarországon is előadják a művet - írja szombati számában a Népszava.

Raymond Lustig sokszoros díjnyertes zeneszerző, a Juilliard School tanára a lapnak elmondta: évek óta foglalkoztatja a korszakos jelentőségű, tragikus sorsú magyar szülész-nőgyógyász, Semmelweis Ignác (1818-1865) története.
 

Bár felfedezte egy pusztító kór gyógymódját, az egyszerű megoldásról nem sikerült meggyőznie a világot, és egy elmegyógyintézetben halt meg egyedül. A történet tanulsága - az igazság félreértelmezésének következményeiről - most még időszerűbb, mint valaha. Művem a zavarodott elme szürreális és fenségesen szép feltérképezése, ahogy a férfit a meg nem mentett anyák, valamint bábák, ápolónők és saját feleségének hangja kísérti

- fogalmazott a zeneszerző. Hozzátette: úgy döntöttek, hogy nem naturálisan mutatják be a történet sötét mélységeit, hanem az emlékek fájdalmasan szép vonalát és a megrendítő szimbólumokat keresik.

"A zene teljes skálája a légies barokk polifóniától a rusztikus-falusias álmodozáson keresztül a popos kifejezésmódokig terjed. Tekinthetjük operának, de valójában inkább egy szabálytalan dalciklus" - jellemezte a művet Raymond Lustig.

Az ősbemutatón, egy alig-alig szcenírozott, mintegy 85 perces előadáson Ryan McAdams vezényli majd a nyolctagú női kórusból, három énekes szólistából és négy hangszeresből (hegedű, harmonika, nagybőgő, billentyűsök) álló társulatot.

Az előadás zenei vezetője a szlovén Karmina Silec, míg a rendező a holland Erwin Maas. A darabját "indie-operának" tituláló Raymond Lustig nem tekinti lezártnak művét. Jövőre, Semmelweis születésének bicentenáriumán szeretne teljes értékű színpadi verziót létrehozni, s azt Európában, lehetőleg Magyarországon is bemutatni.

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszter gazda nem vállalja most született gyermekét

Szilveszter gazda nem vállalja most született gyermekét
Az anyuka már lemondott róla, hogy gyermekének normális apja legyen Magyarország leghíresebb… Tovább olvasom