Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Saját erőből szanálja az Opelt a GM

A General Motors visszavonja az európai kormányzati segélyre vonatkozó kérelmét leánycégei, az Opel és a Vauxhall számára, és szanálásukat saját forrásból finanszírozza - közölte a GM szerdán Rüsselsheimben.

A 3,3 milliárd euróra becsült finanszírozási szükséglet továbbra sem változott, ugyanakkor a GM nem engedhet meg egy továbbra is bizonytalan finanszírozást, indokolta a váratlan lépést az Opel vezérigazgatója.

Az állami segítségről történő lemondás ellenére további üzembezárásokat vagy elbocsátásokat nem terveznek.

A szanálási terv eddig 8300 európai elbocsátással számol az Opel 48 ezer dolgozójából, valamint az antwerpeni üzem bezárásával.

Nem kap német szövetségi állami támogatást az Opel - jelentette be a múlt csütörtökön Berlinben Angela Merkel kancellár. Az erről szóló döntés a kancellár és a németországi Opel-üzemeket működtető négy tartomány - Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Türingia - miniszterelnökeinek csütörtöki válságtanácskozásán született.

A kancellár csupán általános támogatást ígért az Opel németországi alkalmazottainak, de a szövetségi pénzügyi segítséget elutasította.

Ugyanakkor arra szólította fel az érintett tartományi vezetőket, hogy kezdjenek tárgyalásokat az Opel anyavállalatával, az amerikai General Motors-szal. "Szövetségi pénzügyi segítségre nincs lehetőség" - jelentette ki a kancellár, hozzátéve: az Opel a többi autógyárhoz hasonlóan csupán egyfajta kutatási támogatást kérelmezhet majd, új típusok kifejlesztéséhez.

Az amerikai konszern a nagy hagyományokkal rendelkező autógyár szanálásához Németországtól hitelgarancia formájában 1,1 milliárd eurós állami támogatást kért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok éjszakája - Csillagsétány Fejér megyében

Csillagsétány a múzeumok éjszakáján címmel 12 székesfehérvári, illetve Fejér megyei intézmény… Tovább olvasom