Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Rudolf Péter kapja az idei Páger Antal-díjat

Rudolf Péter kapja idén a Páger Antal-díjat; a Jászai-díjas kiváló művész vasárnap veheti át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban, a Hagymaházban.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. Az elismerést odaítélő zsűri - Hegedűs D. Géza, Tordy Géza és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája - egyhangúan úgy döntöttek, hogy idén Rudolf Péter kapja a Páger Antal-díjat. Rudolf Péter a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1983-tól a Vígszínház tagja volt, 1998-tól szabadúszóként dolgozik. Számos színpadi és filmszerepe mellett 1992-ben rendezőként is bemutatkozott, John Osborn Dühöngő ifjúságát vitte színre a Pesti Színházban Eszenyi Enikő és Kaszás Attila főszereplésével.

Első filmes rendezése - Kapitány Ivánnal közösen - 2001-ben az Üvegtigris volt. A film második részét 2006-ban, a sorozat harmadik darabját pedig tavaly decemberben mutatták be. Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt művész emléke előtt. A makói képviselő-testület 2001-ben határozott a díj alapításáról: "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger család hozzájárulásával készítteti el évről évre. A gyűrűt maga Páger Antal is elismerésként kapta nyolcvanéves korában a Vígszínháztól. 2002-ben Halász Judit, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari és Kulka János részesült az elismerésben, tavaly pedig Bánsági Ildikó vehette át a díjat.

A vasárnapi díjátadást megelőzően az ünnepség résztvevői koszorút helyeznek el Páger Antal szülőházánál; az önkormányzat ezt az utcaszakaszt a színészről nevezte el, aki 1964-ben a cannes-i filmfesztivál legjobb férfialakítás megosztott díját kapta a Pacsirta című filmben nyújtott alakításáért. A gyűrű átadását követően Rudolf Péterrel Réz András filmesztéta beszélget.

Este pedig a Makói Városi Televízió levetíti Paczolay Béla Kalandorok című 2008-as filmjét Rudolf Péterrel a főszerepben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vécére szoktatná disznóit Tajvan

Alomra szoktatná sertéseit Tajvan: a kormány és a gazdák kevesebb vízfogyasztást és jobb minőségű… Tovább olvasom