Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Rákfajt neveztek el Bob Marleyról

Kizárólag a karibi térségben él a parazita rákfaj, amelyet a halhatatlan jamaikai zenészről, Bob Marleyról neveztek el.
Kizárólag a karibi térségben él a parazita rákfaj, amelyet a halhatatlan jamaikai zenészről, Bob Marleyról neveztek el - jelentették be a névadó kutatók kedden.

A Gnathia marleyi egy aprócska vérszívó rák, amely a karibi korallzátonyoknál élő halakat fertőzi meg.

"Azért neveztem el ezt a fajt - amely egyébként valóban a természet csodája - Marleyról, hogy kifejezzem a zenéje iránti csodálatomat" - tudatta közleményében Paul Sikkel, az Arkansas-i Állami Egyetem tengerbiológusa. Mint hozzátette, a Gnathia marleyi ugyanolyan egyedien karibi, mint maga a zenész.

A fiatal Gnathia marleyi a korallkövek, tengeri szivacsok vagy moszatok között rejtőzik, és váratlan támadásokat intéz az arra úszó halak ellen. A megfertőzött halból aztán olyan sok vért szív ki, hogy abból egészen felnőtt koráig el tudja látni táplálékkal szervezetét.

A faj felnőtt egyedei később már egyáltalán nem táplálkoznak, az ifjúkori utolsó táplálék élteti őket még két-három hétig - magyarázta Sikkel.

A karibi korallzátonyok igen érzékenyek a betegségekkel szemben. Sikkel és kutatócsoportja azt tanulmányozza, hogy milyen kapcsolat áll fenn a korallzátony-közösségek egészsége és a gnathiidae családba tartozó rákpopulációk között. A korallzátonyokon külső parazitaként ugyanis a gnathiidae rákcsaládba tartozó fajok lelhetők fel a leggyakrabban. Ökológiailag a földi vérszívók közül a kullancsokhoz vagy a betegséget terjesztő szúnyogokhoz hasonlítanak a leginkább.

A kutatók a Gnathia marleyi teljes életciklusát a Zootaxia című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertették.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 tipp kánikula ellen

A nyári hőség mindenkit próbára tesz, ezért igyekszünk mindent bevetni annak érdekében, hogy… Tovább olvasom