Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Pedofília gyanúja miatt 21 papot függesztett fel a philadelphiai érsek

Gyermekek szexuális bántalmazásának gyanúja miatt Justin Rigali philadelphiai érsek 21 papot függesztett fel a lelkipásztori szolgálatból - közölték szerdán az amerikai lapok.

Az egyházi nagyesküdtszék februárban elkészült jelentése szerint összesen 37 pap ellen indult vizsgálat, akik közül hármat már korábban felfüggesztettek. Az intézkedések az érsek közleménye szerint öt további papot is érintettek volna, akik közül azonban egy már nem szolgál, kettőt munkaképtelennek nyilvánítottak, kettő pedig nem tartozik már a philadelphiai egyházmegye kötelékébe - de esetükben az érsekség értesítette viselt ügyeikről jelenlegi elöljáróikat.

"Szeretném, ha világos lenne: a kényszerszabadságolás átmeneti intézkedés. Nem jelent sem végső döntést, sem pedig ítéletet" - hangsúlyozta Rigali érsek, aki ismételten szomorúságát fejezte ki az egyház tagjai, különösen a papok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazások miatt, amit nagy bűnnek és bűncselekménynek nevezett.

Februárban három philadelphiai papot és egy plébániaiskola tanárát vádoltak meg azzal, hogy megerőszakolták és bántalmazták a gondjaikra bízott fiúkat, az érsekség volt titkárát, Willam Lynnt pedig hivatalosan azzal gyanúsították meg, hogy gyermekek közelébe engedett már korábban is pedofil ügyekbe keveredett lelkipásztorokat. Ez utóbbi intézkedés precedensértékű lehet, aminek országos szinten is jelentős következményei lehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos SMS-járvány az amerikai utakon

"Halálos járványként" jellemezte Ray LaHood amerikai közlekedési miniszter a fiatal vezetők körében… Tovább olvasom