Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Oxigént és CO2-t találtak a Szaturnusz egyik holdja körül

Oxigént és szén-dioxidot talált a Cassini űrszonda a Szaturnusz egyik holdja, a Rhea körül, vagyis a korábbi véleményekkel szemben az égitestet mégiscsak övezi valamiféle légkör.
A NASA szerint a jeges testet övező oxigén és szén-dioxid nem elegendő az emberi élet körülményeihez. Ez az első alkalom, hogy az amerikai űrkutatási hivatal és az Európai Ûrügynökség (ESA) űrszondája mintát vett a légkörből, amely a tudósok szerint elenyésző, az oxigén mértéke ötbilliószor marad alatta a Föld esetében mért értéknek.

"Az új eredmények azt sugallják, hogy az oxigént is magukban foglaló bonyolultabb kémiai folyamatok viszonylag gyakoriak a a Naprendszerben és az univerzumban" - fogalmazott Ben Teolis, a Cassini űrszonda munkáját figyelő San Antonió-i Southwest Research Institute tudósa. Hozzátette, a Cassini által szállított adatok arra utalnak, a Rhea "meglehetősen fagyos", felszínén nincs az általunk ismert élethez szükséges folyékony víz.

A felfedezés kapcsán a NASA Pasadenában működő intézete, a Jet Propulsion Laboratory egyik kutatója úgy fogalmazott, a Rhea sokkal érdekesebb lehet, mint azt eddig gondolták. A Rhea - a Szaturnusz második legnagyobb holdja - egyedülálló a bolygó kísérői között. A Titánt - a Naprendszer Jupiter utáni legnagyobb bolygójának egy másik holdját - sűrű, jellemzően nitrogént és metánt tartalmazó légkör övezi, amelyben alig mutatható ki oxigén és szén-dioxid.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klímacsúcs - Nemzetközi művészeti akció az éghajlatért

Több mint kétszáz diák és környezetvédő aktivista gyűlt össze Egyiptomban, a Kairót övező… Tovább olvasom