Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Ötzi, a jégember fogai igen rosszak voltak

Ötzi, az 5300 éves jégember fogai igen rossz állapotban voltak - derítették ki svájci kutatók, akik a vizsgálatokról a VII. múmiakutatási világkongresszuson számoltak be San Diegóban, Kaliforniában.

Ötzi a kora rézkor idején élt, az 5300 éves gleccsermúmiát 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban fedezték fel. Ötzi a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste.

A projektben a Zürichi Egyetem evolúciós orvostani központja és a bolzanói múmiakutató intézet tudósai, valamint a bolzanói kórház szakemberei vettek részt - olvasható a Discovery News (http://news.discovery.com) hírei között.

Ötzi, aki 40 éves kora körül hunyt el, megőrizte az összes fogát. Ám arccsontjainak CT-vizsgálata fényt derített arra, hogy többféle fogproblémája is volt. A felső nagyőrlők környékén fogágy-betegségre utaló tüneteket észleltek, két fogán mechanikus traumára utaló jeleket fedeztek fel, emellett fogai erősen lekoptak. A legmeglepőbbnek azonban a szuvas fogak sokaságát találták a kutatók

"Ezek a fogbetegségek az újkőkori étrendben bekövetkezett változásokra utalnak" - hangsúlyozta Albert Zink professzor, a bolzanói múmiakutató intézet igazgatója, aki Ötzi fogproblémáinak magyarázatát a gleccsermúmia gyomortartalmának molekuláris vizsgálata során reméli megtalálni.

"Azt már tudjuk, hogy gabonát - alakort (egyszemű búzát/Triticum monococcum) és a tönke búzát (Triticum dicoccum) - fogyasztott. A szénhidrátok viszont növelték a fogbetegségek kockázatát" - emelte ki Albert Zink.

A kutatók, akik már dolgoznak Ötzi genomjának a meghatározásán, a múmia szájüregéből vett minták DNS-vizsgálatát is tervezik. Céljuk megtalálni a fogproblémákat okozó baktériumot.

Frank Rühli, a svájci múmiaprojekt igazgatója szerint ez a kutatás azért is fontos, mert segít megismerni a fogbetegségek evolúcióját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbe került egy brit esküdt, mert csetelt a vádlottal

Börtönbe került nyolc hónapra csütörtökön egy esküdt Nagy-Britanniában, mert kapcsolatba lépett a… Tovább olvasom