Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Ötvenhatos emlékmű épül New Yorkban

Öt évnyi után New York város vezetése beleegyezett, hogy New Yorkban megépülhessen az 1956-os magyar forradalom emlékműve - jelentette ki szombaton, a New York-i Kossuth-szobornál megrendezett koszorúzási ünnepségen Papp László építész, az Emlékmű-bizottság elnöke.
Papp László a mintegy 75 fős New Yorkból, New Jerseyből és Connecticutból összegyűlt megemlékezők előtt emlékeztetett rá, hogy Amerikában az első Kossuth-szobrot 1902-ben Clevelandben avatták fel. Az Emlékmű-bizottság elnöke az MTI-nek telefonon elmondta, hogy az í56-os mementót a manhattani Kossuth-szobor melletti parkban fogják megépíteni. Dán Károly nagykövet, New York-i főkonzul, az eseményen kiemelte: a reformkor és 1848 öröksége a szabad, független, modern Magyarország eszméje.

A kanadai fővárosban szombaton a megemlékezés a magyar nagykövetség előtt álló Kossuth-szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd mintegy 200 résztvevő előtt az Ottawai Magyar Házban megtartott ünnepségen Pordány László nagykövet mondott beszédet. Washingtonban helyi idő szerint vasárnap délután tartják meg a megemlékezést a Wesley Teológiai Szeminárium kápolnájában. Az ünnepség vezérszónoka Szapáry György nagykövet lesz.

A nyugati part központi ünnepségét idén San Franciscóban tartják. Vasárnap az amerikai és a kanadai magyar templomokban ünnepi misét, illetve istentiszteletet tartottak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Nilla Pizzi, az első San Remó-i dalfesztivál győztese

Meghalt az első - 1951-es - San Remó-i táncdalfesztivál győztese, Nilla Pizzi, aki a Grazie dei… Tovább olvasom