Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ősrégi körlevél a Facebookon a Győri Kekszről és a Danone-ról

Az egykori Sláger Rádió egykori munkatársának egykori levele újra életre kelt és Danone-bojkottra szólít fel a Győri Keksz miatt.

Egy szorgos ellenállónak köszönhetően feltámadt a hírhedt Danone-bojkott a Facebookon, és már több mint 26 ezren osztottak meg egy olyan képet, ami a Danone termékeinek elutasítására szólítja fel a népet. A felhasználók egy régi kamu körlevél miatt háborognak, ami szerint a Danone bezárja a Győri Kekszgyárat, noha a cégnek már régen nincsen köze a márkához.

A képen kívül egyébként találkozni már a szöveg megosztásával:

"Leállt hazánkban a Pilóta-keksz gyártás.
Ezek az utolsó Albert és Pilóta-kekszek, továbbá vaníliás karikák, amelyek a győri üzem gyártósorain készülnek. Szombaton a délutános műszak távozásával Győrben megszűnik a patinás, kontinens szerte jól ismert termékek előállítása. Közel száz dolgozó kénytelen új munkát keresni.
Csak az a 40 ember marad, aki a Negro-gyártósoron dolgozik majd, de azt nem tudni, meddig. A csoportos leépítés miatt kitelepült a helyszínre a munkaügyi központ, amely a többségében 50 év körüli dolgozóknak próbál most segíteni az állásszerzésben. (...)
A Danone joghurtokból, ásványvízből meg tejtermékekből él, amit mi veszünk meg, semmi másból. Ha nem tudja őket eladni, belepusztul.

Barátaim! Sokan vagyunk, csak tőlünk függ, hogy engedjük-e, hogy ezt tegyék.

Müller Gyula
Sláger Rádió Zrt."

Magyarország legnagyobb múltú lánclevele körbejárta már a netet 2001-ben, 2005-ben és 2007-ben, tudhatjuk meg az Index cikkéből. Mindeközben természetesen vígan ettük tovább a Pilótakekszet.

A gyár egykori épülete.
A gyár egykori épülete.

Február 13-án ismét újraindul a Danone-bojkott, amikor egy szorgos ellenálló, Both Gábor, aki láthatóan semmilyen multit nem kedvel, kitette Facebook profiljára a régi körlevelet, egy bojkottálásra felszólító képpel egyetemben.

Both nem járt utána, hogy a Danone-nak már a világon semmi köze nincsen a Győri Keksz Kft-hez, azt ugyanis 2007-ben eladta a Kraft Foods-nak. És ugyanígy nem járt ennek utána az a több mint 26 ezer felhasználó sem, akik mind megosztották a posztot a Facebookon és a Danone termékeinek mellőzésére hívták fel ismerőseik figyelmét.

Azóta a szerzőt tájékoztatták arról, hogy a Győri Keksz Kft ügye már a Kraft Foodhoz tartozik (a Negró a mai napig a 2009-ben átadott győri gyárban készül), és hogy a körlevél láthatóan valótlan állításokat terjesztett mióta létezik, hiszen nem szűnt meg a híres termékek gyártása. Erre reagálva ő egy összefoglaló jegyzetben fejezte ki a véleményét a dologról.

A posztot azóta is osztják tovább a felhasználók a legnagyobb közösségi oldalon, látható, hogy sokaknak csak az első benyomás fontos, és nem járnak utána a posztok valóságtartalmának. A közösségi média kitűnően alkalmas az információk gyors átadására és terjesztésére, így a hamis adatok is könnyen szárnyra kapnak a felületen. Találkozhattunk már kamu felhívásokkal, hamis halálhírekkel (Samuel L. Jacksonéval, Morgan Freemanével és Bud Spencerével többször is), mindig lesz olyan kacsa, hoax, ami végigfut a Facebookon, ezért érdemes figyelni, és kiszűrni - figyelmeztet a socialtimes.hu cikke.

A győri gyárat 2010-ben lebontották, amelyről a kisalfold.hu is beszámolt.

Olvasóink írták

 • 19. gte325 2013. február 18. 06:05
  „de mi köze mindehhez az Őrségnek?”
 • 18. orbison 2013. február 15. 21:41
  „14 - Persze, hogy reklámozhatnak.
  De tősgyökeres győri létemre hadd zavarjon, miután nem önhibájából kényszerűen bezárt egy ilyen termékeket gyártó gyár pont a városunkban. És tudod mit? Én is ettem anno mindenféle csehszlovák édességet dögivel, ottani rokonok jóvoltából, hát a magyar jobban ízlett. Nem azért, mert magyar volt, hanem mert azt hazai ízlés szerint készítették.
  De persze mindenki azt eszik, amit akar.....”
 • 17. wuschel 2013. február 15. 18:19
  „a facebook cikket csak végig kell olvasni és akkor egészen más hangzik a dolog, mind az a fenti cikken le van írva.”
 • 16. norbi29 2013. február 15. 10:31
  „én azóta sem veszek danon terméket
  lehet hogy eladta, de a bajt ő kezdte el

  Teljes szégyen, hogy a régi jó termékeket mind külföldön gyártják már. Györben tanultam én is szerettem a gyár illatát, sokat jártam a kis boltba ahol tört kekszet lehetett kapni.”
 • 15. balbunkó 2013. február 15. 10:22
  „Mennyit fizetett a Danone a cikkért?”
 • 14. Agent 2013. február 15. 08:10
  „9, miért ne reklámozhatnák ott és úgy, ahogyan akarják? A Horalky egyébként nagyon finom, már a 80as években is ezt ettük ha a boldogult Csehszlovákiában jártunk.”
 • 13. thermoline 2013. február 15. 08:00
  „Én emlékezem még 89-90 környékén történt egy nagyobb beruházás amiben részt vettem.Új cukorkagyártó gépsor valamint kazánház,fűtés és egyéb energetikai és más korszerűsítések.Nem kicsi mértékben lett a gyárra költve.Ha helyesek az emlékek azt hiszem az "EUKA" vagy hasonló cukorka gyártósora volt vadiúj.Utána került sor a privatizációra is és eladták külföldi tulajdonba.Onnantól lassú és egyre jobban felgyorsuló amortizáció várt a gyárra.”
 • 12. Hedon 2013. február 15. 07:44
  „Kicsit fizetett hirdetés szaga van a cikknek.
  A gyárat ugyanis a szerecsenmosdatás ellenére, a francia banda tette tönkre
  és gyakorlatilag nullázta le.
  Az hogy utána eladták, nem mentség az akkori gazemberségükre.
  Ez a trükk azért láthatóan (kommenteket olvasva) néhány embert így is megtévesztett.
  A negró gyártásra hivatkozni mint fennmaradt gyár és gyártás, több mint szánalmas.”
 • 11. akela4 2013. február 15. 07:28
  „Ha minden elmebeteget zárt osztályra vinnének, kiürülne a face!”
 • 10. Valaki 2013. február 15. 06:53
  „Az mszpszdsz sikeresen tönkretette Győr iparát!”
 • 9. orbison 2013. február 15. 06:42
  „Azért nálam elgurult a gyógyszer, amikor este a moziban a film előtt valami "Horálky" (vagy mifene...) nevű csokis ostyát reklámoztak.
  Pont Győrben.
  Hát volt egypár cifra megjegyzésem.....
  Persze tudom, most sokan azt mondják: akkor ne egyek Milka csokit sem, ott a Tibi. Nem ugyanaz a kategória. A Tibit még itthon gyártják.
  Nekem is hiányzik a Kekszgyár illata, mint gutentag-nak. Akkor még életszagú volt győr (na jó, meg egy néha kicsit ételszagú is.....) :)”
 • 8. knifemaster 2013. február 15. 05:52
  „5. gutentag 2013.02.14. 22:03

  Gyártják még a lengyeleknél és/vagy a szlovákoknál is.(Vagy a cseheknél.)”
 • 7. bert102 2013. február 14. 23:52
  „...Magyarország”
 • 6. abuserpro 2013. február 14. 22:10
  „Egykor ezen nevettem volna, de most csak egy gúnyos mosolyra futja. Olvassa valaki ezeket az "írásokat", vagy csak nézi, de nem látja?”
 • 5. gutentag 2013. február 14. 22:03
  „Mi nem igaz a levélből? A Danone-nak már valóban nincs köze a gyárhoz, mert megvette, áthelyezte, leépítette, és eladta. Persze, hogy vígan ehetitek tovább a pilótakekszet, mert gyártják, csak nem itt, egyelőre Székesfehérváron, később meg ki tudja, talán elviszik Kínába az egész gyárat. Végül is akkor sem szűnik meg, legfeljebb kissé átalakul. :(”
 • 4. gutentag 2013. február 14. 21:42
  „Győri ember a kekszgyáron azt a sok munkahelyes nagy épületegyüttest érti a Korányi tér közelében, ahol a győri kekszet gyártották. Ma se gyárépület, se keksz! A negróval lehet érvelni, de az nem ugyanaz. Az illata nem járja be Szigetet és Újvárost a Belvárosig, és jóval kevesebb embernek ad munkát, mint a régi gyár.”
 • 3. NoBo 2013. február 14. 21:39
  „Az egykor...egykori..egykori... Na , ez egy <moderálva> kis mondat...”
 • 2. mecsoka 2013. február 14. 19:46
  „Mert a sok <moderálva> el sem olvassa, utána sem néz, csak teleszórja a netet szeméttel. Kétlem, hogy egyáltalán önálló gondolkodásra képesek lennének.”
 • 1. Goldman 2013. február 14. 19:00
  „Azert is osztjak, mert azt konnyebb, mint utananezni az igazsagnak. Remélem megbuntetik ezt <moderálva>.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diego Maradona újra apa lett!

Az egykori futballsztár exbarátnője, Veronica Orjeda csütörtökre virradóra, Buenos Airesben hozta… Tovább olvasom