Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Óriástojást tojt egy tyúk Pakson

Rekordsúlyú, kétszáz grammos tojást tojt egy tyúk Pakson.
A tyúk tulajdonosa bízik benne, hogy a baromfi teljesítménye talán bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe. Somogyi Géza elmondta az MTI-nek, hogy a hatalmas tojás éppen egy hete "született". Miután látta, hogy a szokottnál jóval nagyobb, pontosan regisztrálta az adatait. A tojás súlya 200 gramm, magassága 8,7 centiméter, szélessége pedig 6,25 cm. A kerülete függőlegesen mérve 24 centiméter.

Hogy pontosan melyik baromfié a tojás, nem tudni, de a tulajdonos szerint vörös tyúk tojhatta. A háznál egyébként 20-30 különféle tyúk van, naponta 8-10 tojást tojnak. A gazda táppal nem eteti őket, kizárólag búzát, kukoricát és napraforgót kapnak. Somogyi Géza biztosan nem tudja, hogy rekordnak számít-e az óriástojás, de amennyiben az, szeretné, ha bekerülne a Guinness Rekordok Könyvébe. Egy átlagos tojás súlya 50-60 gramm. Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora közölte, hogy tyúktojással kapcsolatos magyar méretrekordot nem tartanak nyilván.

Ha szeretnék hivatalosan is regisztráltatni, szakértővel - biológussal, ornitológussal - kell megvizsgáltatni - tette hozzá. Legutóbb egy brit baromfi tojt az átlagosnál négyszer nagyobb, 9 centiméteres tojást, amelynek kerülete 21 centi volt. A Guinness Rekordok Könyvében nyilvántartott világcsúcstartó tyúktojás kerülete 22,8 centi, hossza 31 centi. 1896-ban tojta egy brit tyúk.

Olvasóink írták

  • 2. Sophia 2010. március 10. 12:52
    „Ezek szerint ismét baj van az atomreaktorral!”
  • 1. Truder 2010. március 10. 09:38
    „A reaktor miatt van az egész.. :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makro- és mikrokozmosz egységét bemutató plakátkiállítás

Égitestek, földi testek címmel kiállítást rendez 17 művész alkotásaiból a Magyar Plakát Társaság… Tovább olvasom