Kisalföld logö

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 20°C | 33°C Még több cikk.

Nyugtalanító ütemben melegszik a Vörös-tenger

A Vörös-tenger vize egyetlen évtized alatt csaknem egy fokkal lett melegebb, derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport műholdas adatok alapján.

A tudósok szerint ez számos állat- és növényfaj pusztulását okozhatja. A kutatók a Vörös-tenger felszínéről 1985 és 2007 között készült műholdas hőtérképeket elemeztek ki.

Dionysios Raitsos, a szaúd-arábiai King Abdullah Tudomány és Technológiai Egyetem (KAUST) éghajlatkutatója és kollégái a Geophysical Research Letters című szaklapban számoltak be arról, hogy a szokatlanul gyors hőmérsékletváltozás az 1990-es évek közepén vette kezdetét. A víz középhőmérséklete 1985 és 1993 között alig ingadozott, 27 és 27,5 Celsius fok között alakult. 1994-től azonban jelentős ugrás következett be, amely csúcsát 1995-ben érte el 28,5 Celsius fokkal.

Ennek okát a kutatók a klímaváltozás miatti felmelegedésben látják - ismertette a kutatás eredményét a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Az északi féltekén mért hőmérsékletekkel való összehasonlítás igazolja, hogy a megfigyelt felmelegedés a globális éghajlatváltozás része. A rohamos felmelegedés veszélyeztetheti a Vörös-tenger korallzátonyainak változatos növény- és állatvilágát. Ugyanis az élőlényeknek nincs elég ideje arra, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez - mutattak rá a szakemberek. Amerikai kutatók egy évvel ezelőtt kimutatták már, hogy az elmúlt évtizedben a Diploastrea heliopora korallfaj állományának mintegy egyharmada pusztult el a szokatlanul meleg víz miatt a nyári hónapok során. Arról, hogy a többi faj hogyan reagál a melegedő vízre, eddig nem áll rendelkezésre információ. Mivel azonban a korallzátonyok alapvetően igen érzékeny rendszerek, a kutatók szerint magas a kockázata annak, hogy számos faj örökre eltűnik a Vörös-tengerből.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2011. június 26. 18:55
    „Növelni kell a fehér felületek méretét!
    Csak abból a tényből induljunk ki, - hogy, mikor nálunk télen leesik a hó és a havazás után derült lesz az ég, egyből jelentkeznek a komoly mínuszok! A kisugárzást kell megnövelni, nagy területen!
    Az Andok gleccserei védelmében, már ha jól tudom, alkalmazzák!
    Európai viszonylatban az összes aszfalt a fekete forró felszínével, Románia nagyságú területet tesz ki, micsoda klima hőmérséklet növelő tényező!!! Van bőven, amire oda kell, kellene figyelni!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szólítsatok csak ˝Vilinek és Katinak˝

Ezzel az üzenettel indul első közös hivatalos külföldi látogatásának helyszínére Cambridge hercege és felesége, Katalin hercegnő. Tovább olvasom