Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Nyájszellem érvényesül a gyalogátkelőknél

A nyájszellem érvényesül a gyalogosok körében, amikor átkelnek egy útkereszteződésen, és hajlamosak vakon követni másokat - állítják a Leedsi Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról a Behavioural Ecology című folyóiratban látott napvilágot.

A kutatás során 365 olyan személy viselkedését vizsgálták három napon keresztül, akik Leeds egyik forgalmas útkereszteződésén keltek át a csúcsforgalom idején. A kiválasztott útkereszteződés a város egyik legforgalmasabb helyén van, ráadásul a leedsi gyalogosok itt igen gyakran próbálnak átkelni a tilos jelzésben. A tudósok azt igyekeztek kifürkészni, hogy vajon a veszélyes gyalogátkelőn áthaladók viselkedését befolyásolják-e a mellettük lévők cselekedetei - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

Mint kiderült, a gyalogosok másfélszer-két és félszer nagyobb valószínűséggel vágnak neki a tilos jelzés alatt az átkelésnek, ha valaki más elsőnek lelép a járdáról. A férfiak lényesen nagyobb valószínűséggel követnek másokat, mint a nők.

A kutatásokat irányító Jolyon Faria szerint az emberek nagyobb biztonságban érzik magukat, amikor másokkal együtt vágnak neki egy veszélyes útkereszteződésnek. A nemek viselkedése között megmutatkozó különbség azzal magyarázható, hogy a nők sokkal tudatosabban, megfontoltabban mérik fel környezetüket, mint a férfiak, akik más(oka)t követve hajlamosabbak kockázatot vállalni.

"A mások követésére való hajlandóság evolúciós múltunkban gyökerezhet" - emelte ki Jolyon Faria, hozzátéve, hogy az állatvilágban számtalan példa ismeretes erre és a követésnek racionális okai vannak. Így például a gnúcsorda idegesen várakozik a folyóparton mindaddig, míg valamely egyed össze nem szedi a bátorságát, és a vízbe nem lép. A csorda követi és ennek van értelme, hiszen, ha krokodil leselkedik a vízben, az az első állatra csap le. Hasonlóképpen a pingvinek a jégtábla szélén toporognak, míg valamelyikük a víz alá nem bukik, hogy magára vállalja az esetleges oroszlánfóka-támadást.

Jolyon Faria kifejezte a reményét, a vizsgálat arra készteti az embereket, hogy kétszer is megfontolják, mielőtt vakon követnének másokat az utakon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezer éves bölényborjút találtak Jakutföldön

Tízezer évvel ezelőtt kimúlt bölényborjút találtak Jakutföldön, az örök fagy birodalmában, s ez a… Tovább olvasom