Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Növényekben mutattak ki emberi nemi hormont

Az embernél és az állatoknál jól ismert nemi hormont, a progeszteront sikerült első ízben növényekben kimutatniuk osztrák kutatóknak.
Az Innsbrucki Orvosi Egyetem tudósai a rákbetegség elleni hatóanyagok kutatása során fedezték fel két növényben, a diófa levelében és a tavaszi héricsben a progeszteront - közölte Bernhard Glodny, az egyetemi klinika radiológusa. A kutatásról a Journal of Natural Products című tudományos folyóiratban számoltak be.

A sárgatesthormon néven is ismert progeszteron többek közt a megtermékenyített petesejt méhben való megtapadásában játszik döntő szerepet. A hormon emberi szervezetben kifejtett hatását már jól ismerik, a növényekben gyakorolt funkcióit azonban még fel kell térképezni - hívták fel a figyelmet a kutatók. Az eddigi ismeretek egyre inkább azt mutatják, hogy a sejtekben sok alapvető, és evolúciós szempontból régi folyamat zajlik le.

Legyen szó akár növényekről, akár állatokról, részben ugyanazok a szereplők tevékenykednek. Ez hasznára van a tudósoknak, mert az úgynevezett modellszervezetekben viszonylag egyszerű állatokon és növényeken vizsgálhatnak összetettebb folyamatokat.

A szakembereket egyszerű megfigyelés sarkallta a rákbetegség elleni hatóanyagok kutatására: abból indultak ki, hogy a diófa lombkoronája meggátolta a fű és a virágok növekedését. Végül egy színtelen, szilárd anyagra találtak, amelyről kiderült, hogy progeszteron.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szoláriumok jelentős része nem felelt meg az uniós szabványnak

A vizsgált szoláriumok 96,5 százaléka nem felelt meg a sugárzás erősségére vonatkozó 0,3… Tovább olvasom