Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 10°C Még több cikk.

Növelte szerződésszámát a Fundamenta

Az első félévben 68 ezer lakástakarék-szerződést kötött a múlt év első félévi 65 ezerrel szemben a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. - közölte a lakás-takarékpénztár csütörtökön az MTI-vel.

Az új üzletek szerződéses összege 137 milliárd forintot tesz ki, és ezzel tarthatónak tűnik az idei 290 milliárdos éves terv is. A szerződéses összeg magában foglalja az ügyféli befizetés mellett a lakás-takarékpénztári hitelt, valamint az állami támogatást is.

A társaság múlt év végén 591 ezer betétszerződést kezelt, 1.217 milliárd forint szerződéses összeggel. Az ügyfelek betétszámláján - a kamatokkal és állami támogatással együtt - több mint 203,4 milliárd forint gyűlt össze év végéig. A kiutalt szerződések szerződéses összege 183 milliárd forintra emelkedett.

A még élő, 2004 és 2009 között megkötött szerződésekre vállalt megtakarítás 90 százalékát befizették az ügyfelek - ez az úgynevezett MMM-érték. A mutató azt tanúsítja, hogy a lakáscélú megtakarításaikat a válság alatt sem szívesen adják fel az emberek.

Az első félévben mintegy 5,6 milliárd forint értékben folyósított normál lakáskölcsönöket és lakáscélú áthidaló hiteleket a Fundamenta. Ez 13 százalékkal haladja meg a 2009. első hat havi értéket. A lakás-takarékpénztár 3,9 százalékos kamattal adja a normál, négy év megtakarítás után járó forint hitelt.

A két év megtakarítás után igényelhető áthidaló kölcsönök kamatlába 7,77 százalék. Idén júliustól a lakástakarék-szerződés megkötésétől számítva már egy év múlva is igényelhető jelzálog fedezetű, azonnali áthidaló kölcsön, amelynek a kamatlába 9,5 százalék.

A Fundamenta - az új szabályok szerint - idén a mintegy 627 millió forint társasági adón felül további 910 millió forint különadót fizet. A különadó nem okoz a társaságnak hitelezési problémát, és várhatóan így is pozitív eredménnyel zárja az évet - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az internetes keresések egyharmada fertőzött oldalra mutat

A népszerű kulcsszavakkal keresett weboldalak egyharmada tartalmaz valamilyen számítógépes kártevőt… Tovább olvasom